Viedokļi

Uzņēmējs: jaunā piena rūpnīca pārstrādes un eksporta ziņā nav salīdzināma ar jau esošajiem uzņēmumiem

Aina Odziņa, AgroPols
15.03.2011

Jaunā piena rūpnīca Jelgavā (sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=82&newsid=94549), kuras būvniecība projekta apstiprināšanas gadījumā varētu sākties jau šogad, ir naudas atmazgāšanas projekts, kam nav sasaistes ar reālo situāciju, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja piena pārstrādes uzņēmuma AS "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šnepsts.

"Kā piena pārstrādes nozares ilggadējs darbinieks varu apgalvot, ka jaunā piena rūpnīca Jelgavā ir naudas atmazgāšanas projekts, kam nav nekāda sakara ar reālu ražošanu un pienesumu piena industrijā," sacīja Šnepsts.

"Nav skaidrības ne ar finansējumu, ne produktiem, tikmēr valsts gatava garantēt piecus miljonus latu nodokļu maksātāju naudas. Sākotnēji figurēja dažnedažādi projekti, kas beigu beigās konkretizējās ar vairāku veidu sieriem. Man nav zināmas iekārtas, kas varētu vienlaicīgi ražot vairākus siera tipus," sacīja Šnepsts.

Uzņēmējs akcentēja, ka zemkopības ministrs Jānis Dūkalvs (ZZS) pretēji apgalvotajam neesot aicinājis visus Latvijas piena pārstrādes industrijā strādājošos uzņēmējus piedalīties konkursā par jaunas piena rūpnīcas būvniecību.

"Tā bija klaja melošana, jo pēdējā brīdī jeb pēdējā iepriekšējās valdības sēdē 28. septembrī tika apstiprināti noteikumi, definējot prasības projekta dalībniekiem. Viennozīmīgi šie noteikumi bija par labu kooperatīviem, nevis esošiem pārstrādes uzņēmumiem. Zinot tālāko notikumu gaitu, skaidrs, ka šī nauda jau sākotnēji tika paredzēta konkrētiem uzņēmumiem - kooperatīviem "Trikāta KS" un "Dzēse", ko vada Uldis Krievārs un Māris Petrēvics," sacīja Šnepsts.

"Jaunā rūpnīca pārstrādes un eksporta ziņā pat nav salīdzināma ar jau esošajiem uzņēmumiem, kas gadiem ilgi veiksmīgi darbojas pasaules tirgū. Ja viņi sola apstrādāt 500 piena tonnas diennaktī, "Preiļu sierā" jau tagad katra līnija ir ar krietni lielāku ražošanas jaudu. Turklāt mums lielākais ieguldījums bijis pieci miljoni latu. Līdz ar to ir pamats apšaubīt jaunās rūpnīcas izmaksas pret gala produkcijas apjomiem, kas tiek minēti prezentācijas materiālos. Tātad secinājums - apstākļos, ja esi vienā partijas listē ar attiecīgiem ministrijas spēkiem, tu neesi vis spekulants, bet godājams kooperatīvs un uzņēmējs. Rūpnīcu uzbūvēs, bet apšaubu, vai tā spēs saražot apsolītās 600 tonnas siera, līdz ar to tas būs pēdējā "zārka nagla" kooperatīva darbībā," rezumēja "Preiļu siers" vadītājs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana