Viedokļi

Eksperte: Varam cerēt uz labām ziemāju ražām

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
24.03.2011

"Sniega sega no sējumiem pazūd pakāpeniski, neveidojot peļķes. Tam palīdz augsnes virsējā kārta, kura nav sasalusi. Patlaban situācija ar ziemājiem ir laba un varam cerēt uz "pieklājīgām", Latvijas klimatam atbilstošām ražām," biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa.

Viņa norādīja, ka situācija reģionos atšķiras. "Kurzemē sniega sega gandrīz ir nokususi, un ziemas rapsis, kā arī ziemas kvieši izskatās labi. Zemgalē vēl ir neliela sniega sega, tomēr ļoti strauji sniegs kūst, un ūdeņi veiksmīgi aizplūst. Savukārt Vidzemē un Latgalē sniega sega vēl klāj lielāko daļu sējumu un, kas būs zem tās, redzēsim pēc apmēram divām nedēļām".

Agronome norādīja, ka saskaņā ar laika prognozēm tuvākajā laikā netiek solītas krasas temperatūras svārstības, kas varētu kavēt ziemāju attīstīšanos.

"Gaisa temperatūrai sasniedzot plus 6 grādus, atjaunosies veģetācija, un augi sparīgi veidos jaunās saknītes, kas palīdzēs uzņemt barības vielas un nostiprināties augsnē. Zemniekiem tad būs nepieciešams laicīgi paspēt veikt papildmēslošanu ar slāpekli saturošiem minerālmēsliem," akcentēja Grantiņa.

Speciāliste domā, ka šīs sezonas sējas darbu sākšanas termiņš varētu būt aprīļa nogale. "Pastāv teiciens, ka katrs sevi cienošs lauksaimnieks sējas darbus sāk veikt pēc Lieldienām. Pieredze liecina, ka arī šogad sējas darbus nevarēs sākt ātrāk."

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana