Viedokļi

Latvijas PVD turpinās atbalstīt Lietuvas priekšlikumu par žoga būvniecību

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
12.08.2013

Žogs neapturēs Āfrikas cūku mēra ievazāšanu Latvijas meža cūku populācijā, taču tas palīdzētu slimības ievazāšanu aizkavēt un vēlāk apkarot, tāpēc pagaidām Pārtikas un veterinārais dienests turpinās atbalstīt Lietuvas kolēģu virzīto priekšlikumu par žoga būvniecību meža cūku pārvietošanās ierobežošanai, tādējādi vismaz uz laiku nepieļaujot slimības ievazāšanu Eiropas Savienības teritorijā.

Kā atzina 5. augustā Pārtikas un veterinārajā dienestā notikušās sanāksmes dalībnieki – Dabas aizsardzības pārvaldes eksperti, mednieku, cūkaudzētāju un Valsts meža dienesta pārstāvji - žoga būvniecība ir sensitīvs jautājums, kas viennozīmīgi ietekmēs Latvijas dabu un dzīvnieku sugas, tomēr, diskutējot par dažādiem iespējamiem profilakses pasākumiem, tas tika atzīts par vienu no veidiem, kā vismaz uz laiku aizkavēt slimības ievazāšanu Latvijā.

Speciālisti atzina, ja Eiropas Komisija piešķirs finansējumu žoga būvniecībai un arī Eiropas eksperti šo priekšlikumu atbalstīs, lai žogs būtu efektīvs, tas būtu būvējams gar visu triju Baltijas valstu un Polijas robežām, turklāt tam būtu jābūt tādam, kas aizkavē tikai meža cūku, ne citu dzīvnieku, pārvietošanos. Tas nozīmē, ka runa varētu būt nevis par žogu kādu mēs to esam pieraduši redzēt, bet gan par nosacītu, speciāli aprīkotu aizsargjoslu, kuru meža cūkas nevarētu šķērsot.

Turklāt jāievieš arī citi kompleksi slimības ierobežošanas pasākumi – slimības apkarošanai būtu jānotiek visās robežvalstīs vienlaikus – arī Krievijā un Baltkrievijā, jāstiprina biodrošība cūku fermās, jānodrošina stingra robežšķērsotāju kontrole un it īpaši par drošības pasākumiem jāinformē piemājas saimniecības, kurās tiek turētas cūkas.

Sanāksmes dalībnieki apsprieda iespēju ievērojami samazināt meža cūku populāciju, pastiprināti tās medījot, taču vienlaikus atzina, ka uz šīm teritorijām varētu pārvietoties meža cūkas no slimības inficētajām zonām. Kā atzina mednieku pārstāvis – Latgales pierobežā ir zemāka meža cūku populācija kā citviet Latvijā un tā aizvien samazinās, jo klasiskā cūku mēra dēļ cūkas jau tagad tiek pastiprināti medītas. Turklāt medīšanas apjomu būtu jāpalielina visā Latvijas teritorijā.

„Jebkurš no sanāksmē izskatītajiem risinājumiem ir diskutabls un prasa ievērojamus finansiālus ieguldījumus, taču mēs nevaram nedarīt neko, lai vismaz aizkavētu Āfrikas cūku mēra nonākšanu Latvijā”, saka PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, „Ja slimība šķērsos robežu, mums to būs vieglāk apkarot, ja teritorija būs ierobežota, tāpēc mēs joprojām paudīsim atbalstu Lietuvas kolēģu priekšlikumam, tai pat laikā turpinot konsultēties ar ekspertiem, lai rastu Latvijai labāko un Latvijas dabai saudzīgāko risinājumu žoga būvniecībā”.

Informatīvais materiāls part klasisko cūku mēri un Āfrikas cūku mēri (latviešu un krievu valodā) 

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana