Citas ziņas sadaļā
Ekonomikas ministrija visticamāk ir ražīgākā literāro fantāziju radīšanas ministrija. Informatīvais ziņojums "Par Latvijas ekonomisko attīstību"
Procesi piena tirgū: cenu straujais kāpums ir beidzies
Ekonomikas jomā galvenās darāmās lietas
Stratēģijas izstrāde noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstībai Latvijā
Noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstība Latvijā: izaicinājumi un risinājumi
Bez paradumu maiņas cilvēces izliešana notekcaurulē...
Viedoklis par 2020. gadā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pieņemšanu noteiktās Administratīvi teritoriālās reformas būtību, formulēšanas procesu un turpmāko ietekmi
Šī ekonomikas aste ir neglābjami iekaisusi, tas ir gangrēnas perēklis. Kuru vienkārši jāamputē
Andris Miglavs LZA konsīlijā par ATR-2019: VARAM īstenotā pieeja patiešām ir katastrofāla
Atklātā vēstule par Āfrikas cūku mēra ierobežošanas pasākumiem
ViedokļiRažotāji: Nebijām informēti par Briseles normām gaļas kūpināšanā; varētu rasties kūpinājumu melnais tirgusIngrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
23.01.2014 Neraugoties uz to, ka informācija par Eiropas Komisijas (EK) noteiktajām jaunajām gaļas un zivju kūpināšanas normām bija pieejama jau pirms trim gadiem, ne Latvijas mājražotāji, ne industriālie pārtikas ražotāji nav saņēmuši laicīgi attiecīgu informāciju no Zemkopības ministrijas (ZM), biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie uzņēmēji. "Neviens nav īsti informējis un skaidrojis, kas gaidāms. Protams, ir bijušas Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaudes, taču mājražotājiem informācija par benzopirēna normām nekad nav prasīta, tāpēc nav veiktas analīzes, lai noteiktu benzopirēna saturu produktos. Tas, kāds būs gala produkts, atkarīgs no vairākiem faktoriem - malkas, kurtuves attāluma, temperatūras. Katrs saimnieks to veic pēc savas receptes," atzina mājražotāju biedrības ''Pārtikas amatnieki'' valdes locekle Videga Vītola. Viņa arī sacīja, ka mājražotāji pēc savas iniciatīvas patlaban plāno veikt analīzes, lai būtu skaidrs minēto vielu sastāvs pašu ražotajā produkcijā. "Nāksies to darīt pašiem, lai gan tas radīs papildu izmaksas - vismaz 100 eiro par vienas analīzes veikšanu," sacīja Vītola. Arī kūpināšanas iekārtu ražotājas SIA " ABAS.lv" pārstāvis Jānis Zandbergs norādīja, ka informācijas par gaidāmajām izmaiņām no ZM nav bijis pietiekami daudz. "Godīgi sakot, informācijas ir bijis ļoti maz, tā ir pat pretrunīga - vismaz šovasar vairākas lauku saimniecības ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu iegādājās mūsu ražotās īsto dūmu kūpinātavas, lai ražotu kūpinātas desas, zivis, vistas, bet tagad atklājas, ka šo produkciju pēc 1.septembra varēs lietot tikai pašpatēriņam vai topošajam kūpinājumu melnajam tirgum," sacīja Zandbergs. Viņš arī atzina, ka ar dabīgo kūpinājumu ražošanu nodarbojas galvenokārt zemnieku saimniecības vai pašnodarbinātas personas, kurām "nav ne laika, ne enerģijas interesēties par Briseles regulām". "Šajā procesā atkal kā īlens no maisa parādās fakts, ka atbildīgie Latvijas ierēdņi nav parūpējušies par Latvijas ražotāju interešu aizstāvību. Kā var neziņot, ka šis regulējums tiešā trāpījumā "sitīs" pa iekšējo tirgu?" sacīja uzņēmējs. Arī gaļas pārstrādes uzņēmuma SIA "Forevers" direktors Andrejs Ždans atzina, ka Latvijas uzņēmējs nespēj nepārtraukti sekot līdzi visām ES jaunākajām regulām un noteikumiem. "Latvijā būtu jāievieš atbildīgie dienesti, kas tām sekotu līdzi un savlaicīgi informētu ražotājus, lai mēs paspētu laicīgi sagatavoties un neciestu milzu zaudējumus. Šie jauninājumi noteikti veicinās pelēko ekonomiku - cilvēki sāks ar gaļas kūpināšanu nodarboties mājās, jo kūpinātavas var viegli iegādāties veikalā vai uzbūvēt mājas apstākļos," sacīja Ždans. Vienlaikus viņš norādīja, ka no "Forevers" produkcijas klāstā ES noteikums attiecas tikai uz vienu produktu grupu. "Mums ir labi tehnologi, kuri vajadzības gadījumā pārstrādās produktu receptes, lai tās atbilstu ES noteiktajām izmaiņām, tomēr varētu būt, ka no produkcijas varētu tikt izslēgti pāris produkti," atzina uzņēmējs. Tikmēr ZM Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas nekaitīguma daļas vadītāja Sarma Sleže "Nozare.lv" atzina - lai gan par gaidāmo regulu bija zināms jau 2011.gadā, trūcis pašiniciatīvas, un nozares uzņēmēji nav vērsušies ZM ar lūgumu lobēt ražotāju intereses Briselē, kā to darīja šprotu ražotāji. "2008. gadā, kad uzsāka regulas izstrādi, nebija iniciatīvas no gaļas ražotājiem, uzmanība tika pievērsta tikai šprotēm, jo šprotu ražotāji aktīvi aizstāvēja savas intereses. Nekādas citas aktivitātes nav bijušas," sacīja Sleže. Tāpat viņa norādīja, ka regulas izstrādes laikā Latvijas pozīcija tika saskaņota ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi. "Atbildes reakcija bija tikai no šprotu ražotājiem, kas aktīvi aizstāvēja savas intereses, un ZM kopīgi ar viņiem panāca labvēlīgu rezultātu regulas pieņemšanā 2011.gadā - šprotēm norma netika samazināta," atzina ministrijas pārstāve. |