Viedokļi

Mežacūku populācijas izretināšana būtu vēlama, uzskata "Silavas" zinātnieks

Ella Valtmane, Nac.ag. LETA
06.02.2014

Tik liela mežacūku populācija, kāda tā patlaban ir Latvijā, nav vēlama, un tās izretināšana nāktu par labu Latvijas florai un faunai, uzskata Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" zinātnieks Jānis Ozoliņš.

Ozoliņš aģentūrai LETA pauda, ka mežacūku populācijas izretināšana būs labvēlīgs fons visiem citiem pasākumiem, kas saistīti ar Āfrikas cūku mēra infekcijas nonākšanas novēršanu Latvijā. Citus pasākumus nebūtu jēga īstenot, ja Latvijā būs paaugstināts mežacūku populācijas blīvums.

Patlaban Latvijā ir pārlieku liels mežacūku blīvums, kas nav labvēlīgs Latvijas florai un faunai. Latvija šādam blīvumam nemaz neesot piemērota, skaidroja zinātnieks. Ziemas Latvijā ir pārāk bargas mežacūku izdzīvošanai, taču mednieki, piebarojot šos zvērus, ir panākuši to populācijas pārlieku lielo pieaugumu. Viņš skaidroja, ka mednieki šādi rīkojas, jo mežacūkas ir medību saimniecības pamats jau daudzus gadu desmitus.

Jāņem gan vērā, ka pašām mežacūkām pārvietošanās ir atkarīga no populācijas blīvuma un, izretinot ģimenes, areāls var paplašināties. Viņš mežacūkas raksturoja kā ļoti sabiedriskus dzīvniekus, kas nemīl vientulību. Izņēmums ir mežacūku tēviņi. Mežacūkas ir ļoti produktīvi dzīvnieki - labvēlīgos apstākļos tās spēj ļoti ātri savairoties, un tas pat nenotiek sezonāli, bet gan visu gadu.

Lai gan mežacūku lielais skaits nereti tiekot uzskatīts par pozitīvu, ir jāsaprot, ka caur mežacūku tiek ietekmētas daudzas citas sugas. "Mežacūka ir vilku galvenā barība, un mednieki, barojot mežacūkas, baro arī vilkus," sacīja Ozoliņš. Tāpat šis dzīvnieks pats ir visēdājs un plēsējs - tā var saplosīt arī mazos dzīvniekus un uz zemes ligzdojošos putnus. "Tā nav ne ar ko labāka par nopeltajiem jenotsuņiem un lapsām," piebilda Ozoliņš.

Jau ziņots, ka saistībā ar plānoto mežacūku izšaušanu Āfrikas cūku mēra draudu dēļ Valsts meža dienests (VMD) gatavs izsniegt papildu atļaujas mežacūku medībām (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=84&newsid=96530).

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana