Viedokļi

Dūklavs: Ķīnas tirgū Latvijas gaļai izredžu nav; pārējiem eksportētājiem ieteicams kooperēties

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
21.05.2015

Lai veiksmīgāk startētu jaunatvērtajā Ķīnas tirgū, Latvijas pārtikas ražotājiem būtu jākooperējas. Savukārt labākās izredzes šajā tirgū ir piena un zivju produkcijai, tikmēr gaļas ražotājiem šādu izredžu neesot, 20. maija Lauksaimnieku organizāciju padomes sēdē atzina zemkopības ministrs Jānis Duklavs (ZZS).

Komentējot nesenās oficiālās vizītes rezultātus Ķīnā, viņš atzina, ka šajā valstī izredzes ir tikai piena un zivju produkcijas ražotājiem.

"Pienam un zivīm tur noteikti ir izredzes, šādu interesi mēs jutām, bet diemžēl nejutām nekādu interesei par gaļas produkciju," sacīja Dūklavs.

Tāpat viņš norādīja, ka attiecībā uz piena ražotājiem labākas izredzes ir "Food Union", "Jaunpils pienotavai" un "Smiltenes pienam".

"Šie uzņēmumi aicinājuši pie sevis Ķīnas inspektorus, līdz ar to viņiem jau ir ciešāki kontakti un šajā tirgū attiecīgi lielākas izredzes. Kopumā esam secinājuši - lai Latvijas piena produkti un zivju konservi nonāktu Ķīnas veikalos, pašiem ražotājiem jāpieliek ļoti lielas pūles un līdzekļi. Ja rocība nav tik liela, vienīgā izeja ir kooperēšanās, bez tās nez vai kas sanāks," atzina Dūklavs.

'Trešdien, 20. maijā, "Food Union" paziņoja par pirmās saldējuma kravas nosūtīšanu uz Šanhaju, savukārt pēc atgriešanās no dalības industrijas izstādē šajā pilsētā "Jaunpils pienotavas" pārstāvji tikušies ar pirmajiem produkcijas iepircējiem Ķīnas tirgum.

Pagājušajā nedēļā Ķīnas Sertifikācijas un akreditācijas administrācija mājaslapā publicējusi desmit Latvijas pārtikas ražotāju sarakstu, kam ir atļauts eksportēt uz Ķīnu vairāku veidu piena produktus, piemēram, sierus, piena pulveri, krējumu un saldējumu. Desmit uzņēmumu vidū ir arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai "Piena ceļš" piederošā "Jaunpils pienotava", kā arī kooperatīviem "Trikāta KS", "Dzēse", "Latraps" un "VAKS" piederošā SIA ''Latvijas piens''.

Tāpat vēstīts, ka, zemkopības ministram Dūklavam laikā no 4.maija līdz 7.maijam Šanhajā tiekoties ar Ķīnas lauksaimniecības viceministru, panākta vienošanās par abu valstu komisijas izveidi, kuras uzdevums būs Ķīnas un Latvijas sadarbības uzlabošana lauksaimniecības, pārtikas, mežsaimniecības, zinātnes un izglītības, kā arī ekonomiskajos jautājumos.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana