Viedokļi

Ekonomiskā krīze? Ko nu?: SIA «Jaunkaudzītes» valdes priekšsēdētājs Jānis Apse

Rūta Fjodorova 27.05.2008, Neatkarīgās Tukuma ziņas
27.05.2008

Fragments no "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" intervijas ar SIA «Jaunkaudzītes» valdes priekšsēdētāju Jāni Apsi.


Bet tā jau nav vien zemnieku un pārstrādātāju biznesa lieta, tā ir arī valsts stratēģija - vai mums vajag cukurrūpniecību vai nē... Tika taču pierādīts, ka Latvijā cukurrūpniecība nav izdevīga.


- Jā, ir tāds Andris Miglavs, Agrārekonomiskā institūta direktors. Tas viņam tika pasūtīts vērtējums - par latviešu cukurbiešu nozari. Viņš iestāstīja, ka cukurbietes audzēt nav izdevīgi. Tas, ka Eiropas savienība lika nedaudz samazināt kvotas cukurbietēm, tas bija sīkums, katram zemniekam tas bija par aptuveni 2%. Viņš pierādīja ne jau zemniekiem, bet publikai, ka cukurbietes audzēt būs neizdevīgi. Zemnieki līdz pēdējam neticēja, ka tas tā notiks.


Es neticu nevienam A. Miglava vārdam. Viņš, šķiet, ir pasūtījuma izpildītājs. Tagad viņš saka, ka Latvijā būs izdevīgi audzēt linus vai aitas. Viņš tam vajadzīgo fonu uztaisīs. Tas atkal ir mans subjektīvais viedoklis, bet, manuprāt. nevar ticēt nevienam Miglava teikumam.


 


- Vai piena ražotājiem nav jādomā arī par to, kā samazināt ražošanas izmaksās? Uz to norādīja arī ekonomists A. Miglavs. Plēves ruļļu barība ir dārga.


- Miglavs vienmēr redz, kur zemniekam pašizmaksa jāsamazina, viņš neredz, kur to var darīt pārstrādātājs vai tirgotājs, jo zemnieks ir tas, kas nerunā pretī un vienmēr piekāpjas. Tajā pašā laikā Miglavs piena pārstrādātājiem gan neprasa, kāpēc viņiem ir volejbola vai futbola komandas, ja jau reiz viņi ir tik sliktā situācijā. Bet runājot par ruļļa tehnoloģiju, tā tiešām ir ļoti dārga. Tās priekšrocība ir tā, ka var izmantot attālus. Ja ir iesēta zaļbarība, mēs varam pirmo, otro attālu arī sagatavot lopbarībai. Ja sāk likt bedri, tad tai vajag daudz zaļās masas, ko no attāliem pietiekami daudz dabūt nevar. Jā, bet vienas tonnas pašizmaksa rullim ir daudz dārgāka nekā, skābsienu liekot bedrē. Mēs savā saimniecībā arī 90% barības liekam bedrē, bet ruļļus tinam no atāliem.

Neatkarīgās Tukuma ziņas

x

Paroles atgadināšana