Viedokļi

Miglavs: ja tirgi neatdzīvojas, iespējams, piena nozare jānoraksta

Miglavs: ja tirgi neatdzīvojas, iespējams, piena nozare jānoraksta

Andris Miglavs, Diena
13.02.2009

Nosaukums gana tendenciozs, ar autoru nesaskaņots, no konteksta izrauts un rakstījuma būtībai pilnīgi neatbilstošs.


Ar piena nozarei atvēlētajiem 27 miljoniem latu normāli vajadzētu pietikt ilgāk nekā tikai līdz rudenim, bet, ja pusgada gada laikā lauksaimniecības produktu tirgi neatdzīvosies, dienaskārtībā būs cits jautājums un būs jāizvērtē, vai šī nozare nav jānoraksta, piektdien publicētā intervijā laikrakstā Diena saka finanšu ministra padomnieks Andris Miglavs.


Pašreizējais valdības lēmums ir balstīts uz pieņēmuma, ka tas ir pagaidu risinājums, norāda A.Miglavs. Bet, ja jautājums nebūs atrisinājies ne tikai Latvijas tirgū, bet arī Eiropā, Krievijā un Ķīnā, tad dienaskārtībā būs cits jautājums.


"Es pieņemu, ka tas nav ļoti populāri, ko es tagad saku, bet tomēr - vai mēs varam atļauties Latvijas valstij uzturēt nozari, kura ir nevis pievienotās vērtības radītāja, bet citu radītās pievienotās vērtības tērētāja? Tad pie nosacījuma, ka tirgi neuzlabojas, izšķiršanās varētu būt, vai vēlreiz nozari atbalstīt vai pateikt - piedodiet, bet mums šī nozare ir jānoraksta, līdzīgi kā kādreiz Latvijā tika norakstīta papīrrūpniecība, ķīmiskā mašīnbūve, radioaparātu būve un vesela virkne citu, jo mūsu ražošana bija nekonkurētspējīga ārējā tirgū," klāsta ministra padomnieks.


Viņš piebilst, ka piensaimniecība ir tā lauksaimniecības nozare, kura, no vienas puses, ir perspektīvākā Latvijā pēc dabas un ražošanas, un zināšanu, un infrastruktūras nosacījumiem, bet, no otras puses, tā ir nozare, kura ir dominējoši atkarīga no eksporta. "Ja mēs netiekam ar savu produktu ārējā tirgū, tad vienkārši, skarbi un riebīgi ir jāsaprot, ka tas ir risks šai nozarei aizvērties. Tāpēc uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai šo nozari nevis vienkārši saglābtu, nevis vienkārši izsistu subsīdijas, bet lai efektivizētu produkta ražošanas un pārdošanas ķēdi."

Diena

x

Paroles atgadināšana