Laidiens no arhīva:

Ražība

Kā notiek cūku selekcija

Agris Bokvalds, AgroPols
11.12.2003


Mūsu selekcijas organizācija Agrosels darbojas ceturto gadu, bet dibināta tā 2000. gadā. Nodarbojamies ar cūku šķirņu izaudzēšanu, importēšanu un pavairošanu. Sadarbības partneri ir beļģu un angļu firma Seghers genetics. Šāda izvēle nav pašmērķis: atbilstoši augstvērtīgākas šķirnes ieviest liek patērētāju pieprasījums. Jo agrāk vai vēlāk mēs būtu nonākuši līdz tam, ka pircēji pieprasa augstvērtīgu cūkgaļas kvalitāti, liesu gaļu, kautķermeni ar daudz lielāku gaļas iznākumu, nekā bijis agrāk. Optimālais gaļas iznākums kautķermeņos tagad ir aptuveni 70%, bet, ja liesā gaļa kautķermenī pārsniedz 60%, - tas ir ļoti labs iznākums.
SIA Ulbroka cūkgaļu no savas kautuves pārdod tieši veikaliem, tāpēc mums arvien ir zināmas pieprasījuma īpatnības.
Tēva un mātes īpašības selekcijā
Selekcija nozīmē to, ka katram dzīvnieku tipam ģenētikā ir sava vieta, savs virziens. Gala rezultāts ir nobarojamā cūka. Bet visai radu ķēdei uz augšu jāiet divpusēji - vienai pa mātes, otrai pa tēva pusi. Dzīvnieki no mātes puses domāti tam, lai iegūtu sivēnmāti ar izteikti labām mātes īpašībām - auglību, pienību, labiem atšķirtajiem sivēniem. No tēva puses - lai iegūtu termināla kuiļus. Tas ir, lai nobarojamajai cūkai būtu tēva īpašības - daudz liesas, augstvērtīgas gaļas, laba ātraudzība. Tā ir dalītā selekcija, kad atsevišķi izmanto tēva un mātes līnijas dzīvniekus. Saskaņā ar to izstrādāta sava krustošanas shēma.
Ģenētika tiek dalīta. SIA Ulbroka ir trīs mātes līnijas. Bet līnija nozīmē to, ka tā veidojas no vairākām cūku šķirnēm, piemēram, Jorkšīras, Landrases šķirnēm, Jorkšīras un Landrases šķirņu krustojumiem.
Mūsu ciltsdarba organizācija piedalās dažādos Rietumu firmu rīkotos pasākumos, kur gūstam daudz vērtīgas informācijas par jaunāko pasaulē cūku ciltsdarbā, cūkkopības nozarē.
Cūku selekcijas saimniecības Latvijā
SIA Agrosels ir piecas selekcijas saimniecības, kas ražo jauncūkas, nākamās sivēnmātes, un terminālos kuiļus. SIA Ulbroka un z/s Vāveres Babītes pagastā - kuiļus, trīs pārējās - jauncūkas. Tās ir Valkas rajona Grundzāles pagasta z/s Veczīlakši, Cēsu rajona Drustu pagasta z/s Muižnieki, Talsu rajona Ģibuļu pagasta z/s Brūžkalni. Šīm saimniecībām, izņemot Ulbroku, nav lielu šķirnes ganāmpulku, un vienīgi Brūžkalniem ir arī nobarojamo cūku ferma.
Mūsu ciltsdarba organizācija ir ieinteresēta, lai tādu saimniecību būtu vairāk. Uzskatu, ka ar piecām selekcijas saimniecībām ir par maz. Patlaban situācija ir šāda: tiem, kas būtu ar mieru ieviest selekcijas programmu, šis darbs nosaka tādas prasības, ka cilvēkam zināmā mērā jābūt fanātiķim. No otras puses, domāju, ka sadarbība ar mums audzētājam ir izdevīga. Sazinos ar visiem saimniekiem, kas interesējas par augstvērtīga cūku ganāmpulka pavairošanu un attiecīgas ciltsdarba sistēmas ieviešanu. Ir izstrādāts speciāls nolikums, kas nosaka prasības, kuras jāizpilda, lai īpašnieks varētu izveidot šķirnes fermu. Ļoti svarīgs nosacījums ciltsdarba izkopšanā ir precīza uzskaite.
Mēs sadarbojamies arī ar ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacijām.

Šķirnes cūku audzēšanas saimniecības

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Ciltsdarba likumu (02.04.1998.), Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr.368 (24.10.2000.) un atestācijas komisijas šķirnes cūku audzēšanas saimniecību apsekošanas rezultātiem, ir apstiprināts šķirnes cūku audzēšanas saimniecības statuss šādām saimniecībām:

N.p.k. Saimniecības
nosaukums

1. SIA Mežvidi
2. SIA Ulbroka
3. SIA Ancers
4. SIA Druva
5. SIA Avoti
6. SIA Sēļi
7. SIA PF Vecauce
8. SIA Nīcas Rukši
9. SIA Druvas Unguri
10. p/s Zemgale LTD
11. z/s Saktas
12. z/s Ivanānu Mājas
13. z/s Oškalni
14. z/s Vāveres
15. z/s Madaras Gretes
16. z/s Pakalni
17. z/s Veczīlakši
18. z/s Muižnieki
19. a/s Latgales LIS

Piezīme: Minētajām saimniecībām šķirnes cūku audzēšanas saimniecības statuss piešķirts līdz 2004. gada 30. jūnijam.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana