Politikas jaunumi

Eiropas Komisija apstiprinājusi grozījumus Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.-2013.gadam

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
30.07.2009

Pēc šī EK apstiprinājuma Zemkopības ministrija pakāpeniski izstrādās grozījumus attiecīgajos normatīvajos aktos, kas stāsies spēkā noteiktajā kārtībā – pēc to izskatīšanas MK un publicēšanas Latvijas Vēstnesī.


Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) iesniegtos grozījumus Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.-2013.gadam (LAP), kas izvērtēšanai un apstiprināšanai Eiropas Komisijā tika iesniegti pērnā gada nogalē.
Grozījumi veikti LAP sadaļās par pamatlīdzekļu neaizvietošanu, kopējo attiecināmo izdevumu kopsummas noteikšanu pasākumā „Lauku saimniecību modernizācija”, atbalsta intensitātes palielināšanu bioloģiskajiem lauksaimniekiem pasākumā „Lauku saimniecību modernizācija”, atbalsta apjoma noteikšanu apakšpasākumā „Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas”.
Tādējādi Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.-2013.gadam noteikts, ka turpmāk saimniecības 5 gadus pēc projekta iesnieguma iesniegšanas un projekta realizācijas veco traktortehniku, piekabes un agregātus, kas ir vecāki par 10 gadiem no to izlaides datuma, varēs norakstīt vai kā citādi izslēgt no saimnieciskās darbības. Tāpat par pamatlīdzekļu aizvietošanu netiks uzskatīta par 25 gadiem vecāku meliorācijas sistēmu renovācija.
Pasākumā „Lauku saimniecību modernizācija” nosacījumiem atbilstošajām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām kopējā attiecināmo izdevumu kopsumma visā programmēšanas periodā noteikta 10 miljonu eiro jeb 7 miljonu latu apmērā, tādējādi veicinot kooperāciju.
Lai veicinātu bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā, pasākumā „Lauku saimniecību modernizācija” atbalsta intensitāte bioloģiskajiem lauksaimniekiem noteikta 40% apmērā un mazāk labvēlīgi apvidu (MLA) teritorijās - 45% apmērā, līdz ar to palielinot atbalsta intensitāti bioloģiskajiem lauksaimniekiem, kas ražo bioloģisko lauksaimniecības produkciju.
Savukārt pasākumā „Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas” palielināta attiecināmo izmaksu summa vienam atbalsta pretendentam līdz 6 miljoniem latu jeb 8,5 miljoniem eiro iepriekš 141 tūkst. latu jeb 200 tūkst. eiro vietā. Tādējādi uzlabosies elektroenerģijas apgāde un ceļu infrastruktūra lauku teritorijās. Tāpat arī siltumenerģijas pārpalikuma gadījumā, biogāzi attīrot, to būs iespējams iepludināt kopējā dabasgāzes tīklā, kā arī izmantot degvielas uzpildes stacijās.
Lai vecinātu maza apjoma būvniecību, pasākumā „Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā”, palielināta atbalsta summa projekta attiecināmajiem izdevumiem līdz 28 458 eiro jeb 20 000 latiem.

Tomēr saimniekiem jāpagaida. Pēc šī EK apstiprinājuma Zemkopības ministrija pakāpeniski izstrādās grozījumus attiecīgajos normatīvajos aktos, kas stāsies spēkā noteiktajā kārtībā – pēc to izskatīšanas MK un publicēšanas Latvijas Vēstnesī. Un laikam jau tas tomēr prasīs vēl ne vienu vien mēnesi...

Ar to LAP grozījumi nebeidzas.
Papildus jau apstiprinātajiem grozījumiem, ZM ir iesniegusi Eiropas Komisijai jaunus grozījumus LAP, kas arī ir apspriesti un saskaņoti ar lauksaimnieku sabiedriskajām organizācijām.
Jaunajos grozījumos ierosināts pārtraukt dažus LAP pasākumus vai daļēji samazināt to finansējumu, savukārt papildu Eiropas Komisijas piešķirto finansējumu piesaistīt piensaimniecības nozares pārstrukturizācijai. Tāpat varētu palielināt kopējo attiecināmo izdevumu kopsummu visā programmēšanas periodā līdz 5 miljoniem eiro, kā arī paaugstināt atbalsta intensitāti jaunajiem lauksaimniekiem LAP pasākuma „Lauku saimniecību modernizācija” ietvaros. Savukārt pasākuma „Agrovides maksājumi” ietvaros lietderīgi būtu palielināt saistību pārtraukšanas procentuālo slieksni no 3 uz 30 %, paredzot, ka saņemtais atbalsts nav jāatmaksā pārtraucot saistības, ja tiek konstatētas izmaiņas robežās līdz 30% no pirmajā saistību gadā deklarētās kopplatības.

Tāpat būtu pārskatāmas atbalsta likmes mazāk nelabvēlīgo apvidu atbalstam pasākuma „Maksājumi lauksaimniekiem par nelabvēlīgiem dabas apstākļiem teritorijās, kas nav kalnu teritorijas” ietvaros. Savukārt pasākumā „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” plānots paaugstināt atbalsta intensitāti līdz 70%, kā arī pasākumā „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana” noteikt attiecināmo izmaksu kopējās summas vienam finansējuma saņēmējam blakusproduktu pārstrādē un lauksaimniecības produktu mājražošanā.
Šos ierosinājumus pašreiz izvērtē Eiropas Komisija, kas sniegs arī komentārus Zemkopības ministrijai par LAP jauno grozījumu priekšlikumiem.
Vairāk informācijas par Eiropas Komisijas apstiprinātajiem LAP grozījumiem un jaunajiem priekšlikumiem ievietots ZM interneta mājas lapas sadaļā „Aktualitātes”.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana