Politikas jaunumi

Labā ziņa: garantijas konkurētspējas uzlabošanai varēs saņemt arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības

Daiga Grūbe, Leta-Nozare
18.08.2009

Novērsta "netaisnība", kad atbalstu konkrētspējas uzlabošanai finanšu tirgus sasaluma un vispārējā biznesa riska apstākļos caur Garantiju aģentūru varēja saņemt tikai komersanti.


Garantijas konkurētspējas uzlabošanai varēs saņemt arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, paredz otrdien, 18.augustā valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai. Līdz šim atbalstu konkurētspējas uzlabošanai varēja saņemt tikai komersanti.

Aktivitātē saņemto atbalstu ar vienām un tām pašām izmaksām nevarēs summēt ar darbības aktivitātē "Ieguldījumu fonds investīcijām garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos" saņemto finansējumu, paredz šodien veiktie grozījumi. Grozījumos noteikts, ka Latvijas Garantiju aģentūra nedrīkst izsniegt garantijas atbilstīgām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām pirms šo noteikumu saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.

Kā ziņots, valsts atbalsta programmas galvenais mērķis ir nodrošināt komersantiem un atbilstīgu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām pieeju finansējumam komercdarbības attīstībai un Eiropas Savienības fondu projektu ieviešanai, saņemot garantijas situācijās, kad komersanta rīcībā esošais nodrošinājums nav pietiekams kredītresursu piesaistei nepieciešamajā apjomā un bankas komersantu novērtē kā pārāk riskantu, kā arī veicināt Latvijas komersantu konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgu apgūšanu, nostiprināšanos esošajos.

Ministru kabineta noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai paredz, ka Garantiju aģentūra sniedz garantijas par finanšu pakalpojumiem, kurus sniedz finanšu pakalpojumu sniedzēji. Garantijas var saņemt arī par esošiem investīciju aizdevumiem un finanšu līzingu, ja pamatsummas atmaksa ir atlikta vismaz uz gadu, bet ne vairāk kā uz diviem gadiem.

Garantiju aģentūras sniegtā garantija segs līdz 80% no finanšu pakalpojuma, bet vienam komersantam ne vairāk kā trīs miljonus eiro (2,1 miljonu latu).

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana