Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs iepazīstas ar zviedru pieredzi klimata izmaiņu negatīvo seku samazināšanā

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
16.09.2009

Vakar zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Zviedrijas pilsētā Vaksjo ar runu uzstājās Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības ministru padomes (MP) neformālajā sanāksmē, kurā tika diskutēts par lauksaimniecības un klimata pārmaiņu jautājumiem, ko Zviedrija kā vienu no prioritātēm izvirzījusi savas prezidentūras laikā. Sanāksmes dalībnieki apmeklēja arī zemnieku saimniecības.
Paužot Latvijas nostāju jautājumā par ES lomu klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanā, J.Dūklavs norādīja, ka dalībvalstīm jāsadarbojas koordinēti un jāpilnveido atbalsta mehānismi – jāievieš harmonizētas monitoringa un novērtēšanas sistēmas, jānodrošina ES finansējums šīm sistēmām, kā arī dalībvalstīm jāsadarbojas pētniecības jomā. Zemkopības ministrs sanāksmē uzsvēra: „Joprojām uzstāju, ka nepieciešama atbilstoša Eiropas Komisijas rīcība, lai nodrošinātu vienlīdzīgu konkurenci ES dalībvalstu starpā, izstrādājot lauksaimniecības un lauku attīstības atbalsta mehānismus jaunajiem izaicinājumiem, tai skaitā klimata pārmaiņu ietekmes novēršanai”.
Tāpat J.Dūklavs skaidroja, ka, ieviešot Lauku attīstības programmu, Latvija, līdzīgi kā citas dalībvalstis, realizē pasākumus, kas vienlaikus ar atbalstu lauksaimnieciskajai darbībai dod ieguldījumu arī klimata pārmaiņu mazināšanā. Svarīgi būtu arī pilnveidot metodikas un kritērijus, pēc kuriem var novērtēt lauksaimniecības pasākumu ietekmi klimata pārmaiņu kontekstā. J.Dūklavs uzrunā atzīmēja, ka jāpilnveido un jāstiprina agrās brīdināšanas un kontroles sistēma ar klimata pārmaiņu saistītu slimību apdraudējuma pārvietošanās risku gadījumos, kā arī jānodrošina šo apdraudējumu prognozēšana un teritoriālās pārvietošanās risku kartēšana. Zemkopības ministrs uzsvēra, ka nākotnē jāstiprina augu un dzīvnieku slimību izplatības uzraudzības dienestu kapacitāti, jāveic pētījumi par izmaiņām slimību izplatībā un jānoskaidro šo izmaiņu iemesli. Tāpat jāizstrādā efektīva kaitīgo slimību ierobežošanas stratēģija un kaitīgo slimību uzliesmojuma gadījumos jāparedz līdzekļi to nodarīto zaudējumu segšanai.
Pēc diskusijas sanāksmes dalībnieki iepazinās ar lauksaimniecības un meža nozares ieguldījumu negatīvo seku samazināšanā, ko izraisījušas klimata izmaiņas, apmeklējot lauku un mežkopības zemnieku saimniecības Vaksjo apkaimē.

 

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana