Politikas jaunumi

Latvija un Ukraina plāno sadarboties vairākās lauksaimniecības jomās

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
08.10.2009

Latvija un Ukraina plāno sadarboties vairākās lauksaimniecības jomās, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas (ZM) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā. Vakar, 7.okt., zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ZM tikās ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Raulu Čilačavu, lai pārrunātu nozares aktualitātes un iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības nozarēs.


Latvija un Ukraina plāno sadarboties vairākās lauksaimniecības jomās, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas (ZM) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā.

Vakar, 7.okt., zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ZM tikās ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Raulu Čilačavu, lai pārrunātu nozares aktualitātes un iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības nozarēs.

Sarunas gaitā Ukrainas vēstnieks iepazīstināja zemkopības ministru ar esošo ekonomisko situāciju valstī, plašāk skaidrodams procesus lauksaimniecībā. Ukraina ir sena lauksaimniecības valsts ar augstu šīs nozares potenciālu. Taču pašreiz nozares attīstību bremzē reformu process valstī - notiek zemju privatizācija un asas diskusijas par valsts tālāko attīstības ceļu.

Čilačava uzsvēra, ka Ukraina ir vērā ņemams Eiropas spēlētājs, jo pērn iestājusies Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Tas veicinājis konkurētspējas attīstību un produkcijas kvalitātes uzlabošanos.

Kā sarunā akcentēja vēstnieks, Ukraina varētu ļoti daudz savā attīstībā smelties no Latvijas pieredzes - gan no posma, kad mūsu valsts gatavojās iestājai Eiropas Savienībā (ES), gan kolektīvo saimniecību pārstrukturēšanā, gan privatizācijas procesā. Īpaši Ukrainas kolēģi interesēja situācija cukura nozarē - tās attīstība, lēmuma pieņemšana par fabriku slēgšanu, kā arī kompensāciju mehānisms.

Dūklavs, atbildot Ukrainas vēstnieka interesei par Latvijas pieredzi ES, detalizēti skaidroja gan par Latvijas iestāju ES, gan šā brīža situāciju un lēmumu pieņemšanas procesu ES. Tāpat Dūklavs skaidroja lauksaimniecības produktu kvotu sistēmu un ES prasības pārtikas apritē un citās jomās.

Sarunā Dūklavs norādīja, ka Latvijas eksperti Ukrainai varētu dot savu pieredzi meža nozarē, zivju pārstrādē, pārtikas kvalitātes uzraudzībā un kontrolē, administratīvo reformu īstenošanā un dažādu uzraudzības dienestu attīstībā, par ko Ukraina jau interesējusies līdz šim. Savukārt Latvijai būtu izdevīga Ukrainas ieinteresētība sertificēt lauksaimniecības tehniku Latvijā.

Noslēdzot sarunu, Dūklavs lūdza Čilačavam nodot uzaicinājumu Ukrainas lauksaimniecības ministram apmeklēt Latviju kopā ar lauksaimniecības nozaru uzņēmēju grupu un ekspertiem, kuri varētu iepazīties ar Latvijas uzņēmēju pieredzi jau konkrētās lauksaimniecības nozarēs. Tāpat lietderīgi būtu turpināt pērn uzsākto projektu, lai pilnveidotu Ukrainas Lauksaimniecības politikas ministrijas darbības jomas saskaņā ar ES likumdošanas prasībām un izstrādātu ministrijas kapacitātes stiprināšanas plāna projektu jomās, kurās būtu lietderīga Latvijas ZM pieredze.

Ukraina ir nozīmīga Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta un importa partnere. Tāpat mūsu valsts ir lielākā zivju produkcijas piegādātāja Ukrainai - zivju produkcijas un zivju konservu eksports no Latvijas uz Ukrainu veido attiecīgi 13% un 6% no kopējā Latvijas zivju produkcijas un zivju konservu eksporta apjoma.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana