Politikas jaunumi

ES tiešos maksājumus zemniekiem sāks izmaksāt pēc saskaņojuma saņemšanas ar SVF

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
16.10.2009

Eiropas Savienības (ES) tiešos maksājumus zemniekiem sāks izmaksāt pēc tam, kad būs saņemts Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) saskaņojums, kā to paredz valdības 3. oktobra protokola lēmums.


ES tiešos maksājumus zemniekiem sāks izmaksāt pēc saskaņojuma saņemšanas ar SVF

Eiropas Savienības (ES) tiešos maksājumus zemniekiem sāks izmaksāt pēc tam, kad būs saņemts Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) saskaņojums, kā to paredz valdības 3. oktobra protokola lēmums, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas (ZM) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Viņa stāstīja, ka saskaņojums jau ir uzrakstīts un nosūtīts SVF. Līdzko tiks saņemta atbildes vēstule no SVF, tiks sākta ES tiešo maksājumu izmaksa. ZM prognozē, ka ES tiešo maksājumu izmaksa varētu sākties oktobra beigās.

Sākotnēji bija plānots, ka ES tiešos maksājumus varētu sākt izmaksāt jau no 16. oktobra.

Eiropas Komisija šogad ļauj lauksaimniekiem pēc paātrināta grafika izmaksāt tiešos maksājumus līdz 70% no tiešo maksājumu summas. Taču patlaban ZM speciālisti vēl nezina, cik procentu no tiešajiem maksājumiem būs iespējams izmaksāt. Tas būs atkarīgs no naudas pieejamības Valsts kasē.

Tiešmaksājumu avansu saņems vispirms tie lauksaimnieki, kuru pieteikumiem ir pabeigtas administratīvās kontroles un pārbaudes uz vietas saimniecībā un nav konstatētas neprecizitātes.

Saskaņā ar tiešo maksājumu piemērošanas kārtību vienotā platības maksājuma izmaksu veic no 1. decembra līdz nākamā kalendārā gada 30. jūnijam.

Jau ziņots, ka Lauku atbalsta dienests (LAD) atdalītajā maksājumā par pienu līdz šī gada 2. jūnijam izmaksāja 90% avansu 17 790 pretendentiem par kopējo summu 12 231 370 latu.

Likme par realizēto pienu 2009. gadā ir 22,48 lati par tonnu. Lai saņemtu tiešo maksājumu par pienu, lauksaimniekam līdz 15. maijam LAD reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē bija jāiesniedz "Platību maksājumu iesniegums 2009. gadā", kā arī jāatbilst Vienotā platību maksājuma saņemšanas nosacījumiem.

Iepriekš šos maksājumus sāka veikt tikai kārtējā gada decembrī. Šogad, ņemot vērā sarežģīto ekonomisko situāciju gan valstī vispār, gan arī lauksaimniecībā, LAD ir nodrošinājis atdalītā maksājuma par pienu izmaksu krietni agrāk, tādējādi būtiski uzlabojot lauksaimniecības uzņēmumu naudas plūsmu un tālākas attīstības iespējas.

Ņemot vērā, ka lauksaimnieki saņēmuši tikai avansu, LAD informē, ka atlikusī summa tiks izmaksāta līdz 2010. gada 30. jūnijam.

Kā ziņots, LAD platību maksājumiem līdz šī gada 15. maijam saņēma 62 717 iesniegumus. Savukārt 2008. gadā LAD platību maksājumiem bija iesniegti 68 000 iesniegumu. Kā galveno iemelsu iesniegumu skaita samazinājumam LAD speciālisti min to, ka notiek zemnieku saimniecību apvienošanās.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana