Politikas jaunumi

Valsts un ES atbalstu tomēr ar nodokli neapliks. Bet kā ar dīzeļdegvielas akcīzi? Un zemes nodokli?

Andris Bebrs, AgroPols
16.10.2009

Stāsta, ka, pretēji iepriekš valdībā nolemtajam - koalīcijas līderi piektdien esot vienojušies tomēr neaplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli valsts atbalsta un ES maksājumus lauksaimniekiem. It kā - tā pat ir laba ziņa. Par kuru dokumentāli pierādījumi gan vēl nav redzēti - tā teikt - koalīcijas līderu vienošanos pie lietas nepiešūsi...


Ziņu portāls Delfi ziņo, ka, pretēji iepriekš valdībā nolemtajam - koalīcijas līderi piektdien esot vienojušies tomēr neaplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli valsts atbalsta un ES maksājumus lauksaimniekiem.

It kā - tā pat ir laba ziņa. Par kuru dokumentāli pierādījumi gan vēl nav redzēti - tā teikt - koalīcijas līderu vienošanos pie lietas nepiešūsi.

Varbūt šādu lēmumu politiķi pieņemuši, reaģējot uz asajiem zemnieku organizāciju iebildumiem, kas savos paziņojumos bija apgalvojuši, ka šāda ienākumu aplikšana ar ienākumu nodokli pasliktinās Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju Eiropas tirgū? 
Bet varbūt tas viss ir daudz vienkāršāk - speciālisti būs aprēķinājuši, ka, ievērojot lauksaimniecības uzņēmumu šī gada krietni mazākos ieņēmumus - gan strauja tirgus cenu krituma, gan samazinātu pārdošanas apjomu ietekmē - peļņas vienalga nebūs, pat ja tajā iekļautu atbalsta maksājumus? Nu varbūt kādu 1-3 miljonus, maksimums 8 miljonus latu šādi ar ienākumu nodokļa bažes papildināšanu varētu budžetā papildus dabūt. Toties pretī iegūstot daudz sliktas "politiskās smaržas" no vairāk kā 60 tūkstošiem maksājumu saņēmēju...  Un ievērosim vēl arī to, ka Brigmanis runā tikai par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Un nevis par uzņēmumu ienākumu nodokli..
Kādēļ šāds jautājums? 
No budžeta attīstības debatēm publiskajā telpā nav izskanējis politisks solījums: "Arī  2010.gadā lauksaimnieciskajā ražošanā izmantotā dīzeļdegviela būs bez vai ar samazinātu akcīzes nodokļa likmi." 
Tā vietā ir vien kādas diskusiju spekulācijas, ka varbūt varētu būt iekrāsotā degviela - neviens gan nav solījis , ka tā būtu ar patiešām būtiski samazinātu vai atceltu akcīzes nodokli. Neviens nav  uzrādījis lauksaimnieku sabiedrībai kādu dokumanta projektu, kas patiešām parādītu, ka un kā šāda sistēma tiktu ieviesta. Tā vietā ir publiskas baumas, ka valdība apņemusies budžeta konsolidācijas nodrošināšanai akcīzes nodokļa kompensācijas samazināt vai atcelt. Un, galu galā, lauksaimniekiem taču laikam ir vienalga - vai saņem atmaksu par brīvā tirgū normāli nopirktu degvielu ar pilnu akcīzi cenā(toties neviens uz ceļiem neskraida un neosta lauksaimnieku mašīnu izpūtējus) vai nemaksā nodokli degvielas pirkšanas brīdī, toties peimaksājot par krāsošanu. Svarīgākais, lai lauksaimniecības ražotāju izmaksās neparādītos papildus jauni 12-15 miljoni latu kā valstik samaksātā akcīzes nodokļa. Un tas nu attiektos tieši uz produkciju ražojošajiem lauksaimniekiem un ne tikai uz lauksaimniecības zemes īpašniekiem.
Un kā ar zemes nodokli? Ir dzirdēti paziņojumi, ka zemes nodoklis tiks palielināts. Tomēr uz produktīvi izmantoto zemi tas neattiekšoties. Bet vai kāds sabiedrībai ir uzrādījis likuma projektu, kura tas būtu pateikts? Un tas nav jautājums par summu līdz 8 miljoniem latu, kā iepriekš nosaukto ienākumu nodokļu pārmaiņu atsaukuma gadījumā....  Un tas, ka pat MK politiskajam nolēmumam par nodokļu politikas pārmaiņām nav paliekoša spēka, ir  skaidri redzams saistībā ar šodien valdības nolemto tomēr paplašināt nekustamā īpašuma nodokļa bāzi ar dzīvojamajām platībām...
Interesanta mums tā valdības domu gaita un komunikācija..
Sekosim līdzi debatēm par budžeta attīstību.  

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana