Politikas jaunumi

Valdība noraida PVN pazemināšanu veterinārajām zālēm. Un pareizi taču izdara...

Andris Bebrs, AgroPols
22.10.2009

Šodien valdības ārkārtas sēdē skatīja grozījumu projektu likumam "Par pievienotās vērtības nodokli", kas paredzētu, ka veterinārajām zālēm piemērotā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi vienādo ar cilvēkiem paredzētajām zālēm, piemērojot PVN likmi 10% apjomā. Un valdība šo pazemināšanu noraidīja.

Legālōs lauksaimniecības produkcijas preču produkcijas ražotājus šis noraidījums pēc būtības neskar. Jo ražojošo dzīvnieku ārstēšanā izmantoto medikamentu, tāpat kā citu resursu iegādē samaksātais PVN šiem ražotājiem tiek ieskaitīts kā samaksātais priekšnodoklis.

Un patiesībā jau šis grozījums būtu vien nozīmējis zināmu pretimnākšanu veterinārās farmācijas biznesam, kura apgrozījums, pretēji "humāno" zāļu pārdošanas pajomam, šogad samazinājies par 30%, salīdzinot ar vidējo realizācijas apjomu 2008.gadā.

Tiesa gan, 2008.gadā izplatīto veterināro zāļu apjoms Latvijā bija vien 2,3% no cilvēkiem paredzēto zāļu apjoma.

Laikam taču valdība patiešam ir skaidri nostājusies uz veselīgas analīzes takas. Un ir pratusi atšķirt, ka veterināro zāļu PVN būtībā maksā tikai parastie patērētāji- mājdzīvnieku mīļotāji un ne lopkopības produkcijas ražotāji. Apsveicam. Patiešām un pēc būtības.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana