Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs veido ciešāku sadarbību ar Franciju un Ungāriju

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
30.10.2009

29. oktobrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Zemkopības ministrijā tikās ar Francijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Paskālu Fieskī (Pascal Fieschi), kā arī Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Ištvānu Mohāči.


Zemkopības ministrs un Francijas vēstnieks tikšanās laikā pārrunāja situāciju Latvijas lauksaimniecībā un to, kā ekonomiskā krīze ietekmējusi tās attīstību. Amatpersonas plašāk apsprieda problēmas piena nozarē - gan Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā (ES). J. Dūklavs norādīja, ka kopumā Latvijā situācija nozarē uzlabojas, jo piena iepirkuma cena pakāpeniski līdzsvarojas, pamazām aktivizējas arī piena produktu eksports. Tāpat zemkopības ministrs Francijas vēstniekam skaidroja situāciju graudkopībā, norādot, ka šogad tā tomēr izveidojusies salīdzinoši sarežģīta, jo graudu raža ir zemāka kā pērn. Amatpersonas analizēja arī gaļas tirgus tendences, nozaru kooperatīvu veidošanos, vietējās pārtikas popularizēšanas nozīmi, kā arī mežu apsaimniekošanas pieredzi Latvijā. Pārrunājot Kopējās lauksaimniecības politikas nākotni, zemkopības ministrs uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgi, lai ES līmenī tiktu nodrošināti vienlīdzīgi un godīgi tiešie maksājumi visu dalībvalstu lauksaimniekiem ar mērķi veicināt ilgtspējīgu lauksaimniecību visas ES dalībvalstīs.


Savukārt, tiekoties ar I. Mohāči, J.Dūklavs pārrunāja gaidāmo vizīti Ungārijā šā gada 4.-7. novembrī, kuras laikā J. Dūklavs ar Ungārijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Jozefu Grafu (József Graf) diskutēs par Eiropas Savienības finanšu perspektīvu un Kopējās lauksaimniecības politikas nākotni, tostarp arī pēc 2013. gada. Tāpat abu valstu amatpersonas un ministriju pārstāvji plānojuši pārrunāt izmaiņas lauksaimniecības atbalsta politikā - Lauku attīstības plānā un valsts atbalsta sistēmā, kā arī iekrāsotās dīzeļdegvielas izmantošanu lauksaimniecībā. Vizītes laikā paredzēts apmeklēt divas piena ražošanas un pārstrādes uzņēmumus, kā arī plānots LEADER programmas aktivitāšu grupas apmeklējums.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana