Politikas jaunumi

Izmaiņas noteikumos, kas reglamentē valsts un ES atbalstu meža apsaimniekošanai

Selva Šulce, AgroPols
04.11.2009

Oktobrī spēkā stājās Ministru kabineta noteikumi (6.10.2009.)Nr. 1145 „Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība pasākuma „Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana” īstenošanai” un Ministru kabineta noteikumi (13.10.2009.) Nr. 1182 „Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība pasākuma „Lauksaimniecībā neizmantojamās zemes pirmreizējā apmežošana” īstenošanai ”. Tāpēc ir vērts precizēt svarīgākās izmaiņas.

Vispirms jaunie noteikumi paredz nepārtraukto pieteikšanos. Proti - kārta tiek izsludināta bez konkrēta beigu termiņa (mēnesi pirms tās uzsākšanas “Latvijas Vēstnesī“ paziņo iesniegšanas termiņa sākumu), un projektu pieteikumi tiek pieņemti līdz brīdim, kad sasniegts piešķirtā kopējā finansējuma apjoms, taču kārta nav īsāka par 30 dienām. Sasniedzot 80% no kārtā pieejamā finansējuma, projektus turpina pieņemt 30 dienas, un tos rindo, atbilstoši projektu vērtējumam.

Nedaudz mainīts arī Meža apsaimniekošanas plāna saturs (veidlapa atrodama: www.vmd.gov.lv).

Meža apsaimniekošanas plānu vienā eksemplārā iesniedz saskaņošanai Valsts meža dienestā (VMD). Plānam jāpievieno meža zemju plāna vai robežu plāna kopija ar iezīmētu pasākuma īstenošanas platību, taču netiek prasīta platības iestigošana, uzmērīšana un skice. Skici iesniedz kopā ar pārskatu par projekta īstenošanas rezultātiem (pēc darbu veikšanas, projekta īstenošanas platībām jābūt iezīmētām dabā).

Jāatceras, ka tagad ir palielināts koku augstums, līdz kuram tiek atbalstīta kopšana jaunaudzēs. Jaunaudžu kopšanu var paredzēt vienu reizi, ja koku augstums ir līdz 10 m (iepriekš bija 8 m), bet divas reizes kopšanu var paredzēt, ja koku augstums ir līdz 6 m (iepriekš - 4 m).

Ja tiek pieļauta iespēja, ka pēc mežaudzes kopšanas varētu būt biotisku vai abiotisku faktoru izraisīti mežaudzes bojājumi, Meža apsaimniekošanas plānā var paredzēt atšķirīgus kopšanas nosacījumus.

Veicot kopšanu un piemērojot nākotnes koku kopšanas metodi, tagad lielākais izkopjamo koku augstums ir 6-10 m (iepriekš 6-8 m). Nākotnes kokiem augšanas telpa jāatbrīvo 2 m (iepriekš - 3 m) rādiusā.

Savukārt, veicot mazvērtīgo mežaudžu nomaiņu, no jauna stādīto koku skaitam jābūt 80% no meža atjaunošanai minimāli noteiktākoku skaita (iepriekš - 75% no izveidotās mežaudzes kopējā koku skaita).

Veicot meža vai plantāciju meža ieaudzēšanu, vairs netiek prasīta lauksaimniecības zemju transformācijas atļauja. Tomēr, ja zemes īpašnieks plāno apmežot lauksaimniecībā neizmantojamās zemes, jāpārliecinās, vai plānoto darbību konkrētajā teritorijā neierobežo normatīvie akti ( konkrētās pašvaldības teritorijas plānojums vai arī aizsargājamo teritoriju aizsardzību un izmantošanu regulējošie normatīvie akti u. c.).

Informācija par iesniegumu pieņemšanu meklējama Lauku atbalsta dienesta mājaslapā: www.lad.gov.lv.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana