Politikas jaunumi

Turpinās pieteikumu pieņemšana kviešu un miežu pārdošanai intervencei

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
23.11.2009

Lauku atbalsta dienests (LAD) līdz 17. novembrim bija saņēmis 13 labības īpašnieku pieteikumus par 12 000 tonnu miežu pārdošanu intervencē, informēja LAD Zivsaimniecības un valsts atbalsta departamenta Tirgus stabilizēšanas pasākumu daļas vadītāja Olga Ziņkovska.


Turpinās pieteikumu pieņemšana kviešu un miežu pārdošanai intervencei Lauku atbalsta dienests (LAD) līdz 17. novembrim bija saņēmis 13 labības īpašnieku pieteikumus par 12 000 tonnu miežu pārdošanu intervencē, biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja LAD Zivsaimniecības un valsts atbalsta departamenta Tirgus stabilizēšanas pasākumu daļas vadītāja Olga Ziņkovska.

Viņa stāstīja, ka līdz šīs nedēļas beigām tiks izvērtēti pieteikumi un pieņemts lēmums par to, uz kurām noliktavām labības īpašnieki graudus nogādās. "Patlaban zemnieki zvana un interesējas par intervences cenu un graudu kvalitāti. Intervences pamatcena ir 101,31 eiro (71,20 lati) par tonnu labības, kura katru mēnesi palielinās par 0,46 eiro (0,32 lati) par tonnu. Piemēram, šī gada novembrī tā maksās 101,77 eiro (71,52 lati), decembrī - 102,23 (71,84 lati)," stāstīja Ziņkovska.

Pieteikumus kviešu un miežu pārdošanai intervencei var iesniegt no 2009. gada 1. novembra līdz 2010. gada 31. maijam.

Labības piedāvātājam maksājamā cena ir tā intervences cena, kas ir spēkā dienā, kura paziņojumā par pieteikuma apstiprinājumu ir noteikta kā pirmā piegādes diena. Ja piegāde notiek mēnesī, kurā intervences cena ir zemāka par to, kas bija spēkā piedāvājuma iesniegšanas mēnesī, tad tiek maksāta augstākā cena.

Cenas konvertēšanai latos piemēro pēdējo Eiropas Centrālās bankas noteikto maiņas kursu pirms pirmās tā mēneša dienas, kurā ir saņemts LAD derīgs pieteikums.

Ja labības kvalitatīvie rādītāji atšķiras no standartprasībām, tad tiek piemērota intervences cenas paaugstināšana vai samazināšana, kā to paredz Eiropas Komisijas regula.

Lai realizētu intervenci labības tirgū, iespējamas divas labības pārņemšanas shēmas - pārdevējs labību piegādā intervences noliktavai vai labību pārņem noliktavā, kurā tā uzglabājas piedāvājuma izteikšanas brīdī. LAD iepērk kviešus un miežus, ja tie ir novākti Eiropas Savienības (ES) teritorijā, piedāvātā graudu partija ir viendabīga un atbilst obligātajām kvalitātes un daudzuma prasībām, tiek piegādāti intervences noliktavai noteiktā piegādes termiņa robežās

Intervencei netiek pieņemti graudi, kuri ir sajaukti kopā ar kodinātu sēklu vai kā citādi ķīmiski apstrādāti. Ja graudi ir kaltēti, tie nedrīkst būt sajaukti ar nekaltētiem graudiem.

Minimālais piedāvājuma daudzums, ko piedāvā intervencei, ir 80 tonnas kviešu vai miežu. Labības piedāvātājam ir jānodrošina minimālā noteiktā daudzuma piegāde intervences noliktavai.

Lai labību pārdotu intervencē, labības pārdevējam jābūt reģistrētam LAD Klientu reģistrā. Pieteikums jāiesniedz LAD Zivsaimniecības un valsts atbalsta departamenta Tirgus stabilizēšanas pasākumu daļā.

Pieteikumam jābūt rakstītam uz Zivsaimniecības un valsts atbalsta departamenta izstrādātas veidlapas saskaņā ar pieteikuma aizpildīšanas instrukciju. Pieteikumu iesniedz personīgi, nosūta pa pastu vai izmantojot telefaksu. Telefaksa gadījumā divu darba dienu laikā jāiesniedz pieteikuma oriģināls.

Pieteikumam pievieno apliecinājumu par piedāvātās labības partijas ražotāju - labības audzētāja(-u) nosaukums un adrese, norādot piedāvātās labības pirmapstrādes - tīrīšanas un kaltēšanas - uzņēmuma nosaukumu un adresi, kā arī lietoto augu aizsardzības līdzekļu sarakstu.

Ja pārdevējs nav pievienotās vērtības nodokļa maksātājs, tad pieteikumam pievieno Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes izsniegtu izziņu par tiesībām saņemt kompensāciju 12% apmērā saskaņā ar likumu "Par pievienotās vērtības nodokli".

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana