Politikas jaunumi

Igaunijā iepērk labību intervencē

Rolands Makulis, AgroPols
23.11.2009

Novembrī Igaunijā uzsākta kviešu un miežu iepirkšana izvietošanai intervences noliktavās. Pašreizējā intervences cena ir 1592,36 EEK/t (71,5 LVL/t).

Kā jau esam informējuši, iepirkšana intervencē ir Eiropas Savienības (ES) tirgus sakārtošanas pasākums, kas tiek ieviests ar Eiropas Padomes (EP) lēmumu. Pasākums ieviests, lai, cenai labības tirgū samazinoties, ražotājiem būtu iespējams kvalitatīvu labību pārdot intervences noliktavā par fiksētu cenu, tādējādi nodrošinot minimālo cenu līmeni. Intervencē iepirktā labība tiek pārdota tad, kad tirgū cenas kļūst labvēlīgākas, bet daļa no šīs labības nonāk pārtikas ražošanai ES trūkumcietējiem.

Igaunijā visus jautājumus par labības iepirkšanu intervencē kārto PRIA (Latvijā - LAD). Šeit visi klientu reģistrā reģistrētie uzņēmēji var piedāvāt kvalitātes prasībām atbilstošu labību, bet viena piedāvājuma apjomam ir jābūt ne mazākam par 80 t. Labības iepirkuma centri atrodas Tartu, Vīlandē, Sāmsalā un Keilā. Transporta izdevumus līdz tuvākajam iepirkšanas centram maksā pats piegādātājs.

PRIA tirdzniecības biroja vadītāja skaidro, ka ne vienmēr ir iespējams labību piegādāt tuvākajam centram. „Labības piegādes vietu un laiku PRIA saskaņo ar piedāvātāju, Lauksaimniecības Pētījumu centru (LPC) un noliktavas īpašnieku. Atbilstoši intervencē iepērkamās labības centra vai noliktavas attālumam no saimniecības, labības cena tiek koriģēta, atbilstoši transporta izdevumiem. Lai visi saimnieki nepiedāvātu labību uzreiz, iepirkšanas sākumā, spēkā ir iepirkuma palielināšana, ik mēnesi, tāpat, atbilstoši kvalitātes prasībām, tiek koriģētas labības cenas.

2008./2009. gada labības iepirkuma laikā intervences noliktavas piepildīja 6169 t miežu. Pašreiz tirgus cena ir zemāka par iepirkuma cenu, tāpēc šajā gadā iepērkamie apjomi varētu būt lielāki.

Pieteikumus labības iepirkumam intervencē var iesniegt līdz 2010. gada 31. maijam. Par piedāvāto labību PRIA saimniekam atlīdzina 30-31 dienas laikā pēc labības pārņemšanas vai arī no dienas, kad, ņemot vērā LPC analīzes, PRIA apstiprina saņemtās labības apjomu un kvalitāti.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana