Politikas jaunumi

Uz Krievijas Federāciju varēs eksportēt vēl deviņi ražotāji

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
04.12.2009

Turpmāk uz Krieviju savu produkciju varēs eksportēt vēl deviņi Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktu ražotāji, liecina no Krievijas Federācijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta saņemtā informācija. Kā esam informējuši iepriekš, Krievijā dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus drīkst ievest tikai tādi uzņēmumi, kuru saražotā produkcija atbilst Krievijas prasībām..


Uz Krievijas Federāciju varēs eksportēt vēl deviņi ražotāji

Turpmāk uz Krieviju savu produkciju varēs eksportēt vēl deviņi Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktu ražotāji, liecina no Krievijas Federācijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta saņemtā informācija.


Kā esam informējuši iepriekš, Krievijā dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus drīkst ievest tikai tādi uzņēmumi, kuru saražotā produkcija atbilst Krievijas prasībām un kurus ir pārbaudījis Krievijas Federācijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests. Bez tam Krievijas dienests ir tiesīgs ierasties Latvijā un veikt atkārtotas uzņēmumu pārbaudes, lai pārliecinātos, ka to ražošanas process un saražotā produkcija atbilst Krievijas prasībām.


Oktobrī Krievijas kompetentās uzraudzības iestādes inspektori ieradās Latvijā un pārbaudīja 27 Latvijas dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu ražošanas uzņēmumus - 15 no tiem jau bija iekļauti Krievijas atzīto uzņēmumu sarakstā un eksportēja savu produkciju uz Krieviju, bet 12 uzņēmumi sarakstā nebija, taču bija izteikuši vēlmi savu produkciju eksportēt uz Krieviju.


Jāpiebilst, ka to uzņēmumu skaits, kuri vēlējās sākt eksportu uz Krieviju, bija krietni lielāks – 26, taču Krievijas inspektori nolēma pārbaudīt 15 jau eksportējošos un tikai 12 jaunus uzņēmumus.


Kā liecina no Krievijas kompetentās uzraudzības iestādes saņemtā informācija, no Krievijas inspektoru pārbaudītajiem 12 jaunajiem uzņēmumiem 9 (septiņi gaļas, viens piena un viens melno ikru ražotājs) ir iekļauti atzīto uzņēmumu sarakstā. Pārējie trīs uzņēmumi atzīto uzņēmumu sarakstā tiks iekļauti tikai pēc atkārtotas Krievijas inspektoru pārbaudes.


Savukārt no 15 jau eksportējošajiem uzņēmumiem četriem piena produktu ražotājiem un trim cūku fermām eksports uz Krieviju ir liegts uz laiku līdz neatbilstību novēršanai.


„Krievijas inspekciju rezultāti, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, ir ļoti labi – no 27 pārbaudītajiem uzņēmumiem 17 pārbaudes ir izturējuši. Pieredze liecina, ka šis ir ļoti labs rādītājs, jo Krievijas prasības un inspektori ir ļoti stingri”, saka Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs, „Tas nozīmē, ka PVD taktika – pirms Krievijas inspektoru vizītēm palīdzēt uzņēmumiem diagnosticēt problēmas un sakārtot darbību atbilstoši kaimiņvalsts prasībām, ir bijusi pareiza. Uzņēmēji, kuri ir ieklausījušies mūsu padomos, jau šodien var spert pirmos soļus Krievijas tirgū.”


Krievijas inspektoru pārbaudes sagaida arī zvejas produktu ražotājus. Jau nākamnedēļ Latvijā darbu sāks jauna Krievijas Federācijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta inspektoru komanda, kura pārbaudīs septiņus Latvijas zvejas produktu ražotājus un vienu zvejas kuģi.


Zvejas produktu ražotājus, kuri savu produkciju vēlas eksportēt uz Krieviju, pamatojoties uz šī gada sākumā noslēgto memorandu, pārbauda un atzīto eksportētāju sarakstā iekļauj PVD, taču Krievijas atbildīgajai institūcijai ir tiesības jebkurā laikā veikt eksportējošo uzņēmumu pārbaudes, lai pārliecinātos par ražošanas procesu un produkcijas atbilstību Krievijas prasībām.


Zvejas produktu ražotāju pārbaudes ilgs vienu nedēļu.


Patlaban, ņemot vērā oktobrī veikto pārbaužu rezultātus, uz Krieviju savu produkciju drīkst eksportēt 57 Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktu ražotāji, 14 cūku fermas un 4 dzīvnieku barības ražotāji.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana