Politikas jaunumi

Parakstīts četru valstu memorands par sadarbību lauksaimniecībā

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
07.12.2009

Dokumenta parakstīšanas ceremonijā J.Dūklavs uzsvēra: „Esmu gandarīts par auglīgo dialogu, kas veidojās šīs darba vizītes laikā. Tagad mums paveras plašas iespējas sadarbībai vairākās konkrētās jomās, vienlaikus neaizmirstot, ka tomēr esam arī konkurenti tirgū.” Zemkopības ministrs norādīja, ka šādas tikšanās paver iespējas uzņēmējiem jau praktiskai sadarbībai. Tālab pavisam drīz jau mūsu uzņēmēji varēs uz kaimiņvalstīm doties jau ar konkrētu mērķi un interesēm.


Parakstīts četru valstu memorands par sadarbību lauksaimniecībā

4. decembrī Zemkopības ministrijā (ZM) zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas ministrs Semjons Šapiro, Lietuvas lauksaimniecības ministrs Kazis Starkēvičs un Igaunijas lauksaimniecības ministrs Helirs-Valdors Sēders parakstīja memorandu par sadarbību lauksaimniecībā.


Dokumenta parakstīšanas ceremonijā J.Dūklavs uzsvēra: „Esmu gandarīts par auglīgo dialogu, kas veidojās šīs darba vizītes laikā. Tagad mums paveras plašas iespējas sadarbībai vairākās konkrētās jomās, vienlaikus neaizmirstot, ka tomēr esam arī konkurenti tirgū.” Zemkopības ministrs norādīja, ka šādas tikšanās paver iespējas uzņēmējiem jau praktiskai sadarbībai. Tālab pavisam drīz jau mūsu uzņēmēji varēs uz kaimiņvalstīm doties jau ar konkrētu mērķi un interesēm. „Piemēram, Latviju interesē baltkrievu lauksaimniecības tehnika, augu aizsardzības līdzekļi. Savukārt Baltkrievijai noderīga varētu būt Latvijas palīdzība ciltsdarbā un piena pārstrādes tehnoloģiju attīstīšanā,” par vizītes praktisko guvumu skaidroja J.Dūklavs.


Savukārt S.Šapiro norādīja: „Mums ir daudz ko mācīties no saviem tuvākajiem kaimiņiem. Redzu daudz perspektīvu virzienu Baltkrievijas sadarbībai lauksaimniecībā gan ar Latviju, gan Igauniju un Lietuvu. Un konkrēti – piensaimniecībā, putnkopībā, gaļas pārstrādē. Tāpēc visiem spēkiem atbalstīsim uzņēmēju apmaiņas vizītes kā uz Latviju, tā uz Lietuvu un Igauniju.”


Arī Lietuvas lauksaimniecības ministrs dalījās savos iespaidos: „Viesojoties Latvijā, guvu pārliecību par to, ka Latvijas lauksaimnieki vēlas un prot apgūt Eiropas Savienības finansējumu un citus atbalsta veidus. Šeit redzu arī mūsu četru kaimiņvalstu kopīgu iezīmi: jā, ir ekonomiskā krīze, bet tomēr mazāk tā jūtama lauksaimniecības sektorā, jo pārtika cilvēkiem ir vajadzīga arī krīzes apstākļos, un tā būs jāražo vienmēr.”


H.V.Sēders pievienojās atzinīgajam vērtējumam par šo vizīti: „Saskatu mūsu valstu lauksaimniecības sektoros līdzīgas problēmas, līdz ar to mums arī ir līdzīgas intereses, kuru tālākais risinājums izpaudīsies pēc šī memoranda parakstīšanas, jau praktiskā darbībā.”


Kaimiņvalstu nozares ministri bija vienisprātis arī par Latvijas lauksaimniecības produkcijas augsto kvalitāti, par ko gūts iespaids, apmeklējot akciju sabiedrību „Ruks Cēsu gaļas kombināts” un Rīgas piena kombinātu.


Memorands paredz pēc iespējas labvēlīgāku apstākļu radīšanu sadarbībai nozarē starp Latviju, Baltkrieviju, Igauniju un Lietuvu, balstoties uz vienlīdzību un savstarpēju izdevīgumu. Parakstot memorandu, puses apņemas veicināt šo sadarbību saskaņā ar nacionālo likumdošanu, kā arī noteikt tās prioritāros virzienus regulāri apmainoties ar informāciju. Tāpat, savstarpēji vienojoties, paredzēts plānot praktisko sadarbību - apmaiņas projektus un vizītes.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana