Politikas jaunumi

Likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" grozījumos iestrādāti LLKA priekšlikumi

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
11.12.2009

Kopā ar budžeta paketi ir apstiprināti grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”. Likumā iekļauti arī LLKA priekšlikumi. Grozījumi paredz palielināt pievienotās vērtības kompensācijas (PVN) apmēru lauksaimniekiem no 12% uz 14%. Papildus ir noteikta īpaša maksāšanas kārtība un priekšnodokļa maksāšanas kārtība („kases princips”) atsevišķām apliekamo personu grupām. Likuma grozījumi paredz, ka „kases principu” ir tiesības piemērot ar PVN apliekamajai personai kas atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijam:

iepriekšējā taksācijas gadā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība nav pārsniegusi 70 000 latu;

reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, taksācijas gadā neplāno darījumu apjomu lielāku par 70 000 latiem.

Taču šo nodokļa maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību ir tiesības piemērot apliekamai personai, kurai iepriekšējā taksācijas gadā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība ir sasniegusi vai pārsniegusi 70 000 latu un kura ir lauksaimniecības produkcijas ražotājs vai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrība, attiecībā uz šādu lauksaimniecības produktu piegādi:

dzīvi dzīvnieki;

piens un piena pārstrādes produkti;

putnu olas;

dabīgais medus;

dārzeņi, sakņaugi, bumbuļaugi;

graudaugu produkti;

eļļas augu sēklas un augļi; dažādi graudi, sēklas un augļi.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana