Politikas jaunumi

Vērtē Latvijas Lauku attīstības programmas progresu

Inese Galeja, AgroPols
11.12.2009

Vakar (10. decembrī) Zemkopības ministrijā (ZM) notika Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) Uzraudzības komitejas sēde, kurā tika pārrunāta programmas ieviešanas gaita un aktualitātes.
Tika diskutēts par LAP ieviešanas progresu, nepārtrauktās novērtēšanas sistēmas ieviešanu un Valsts lauku tīkla darbību. Tāpat apsprieda iespēju LAP pasākumu ietvaros ieviest un piemērot kredītfonda pamatprincipus, kā arī analizēja projektu iesniegumu pieņemšanu un vērtēšanas kritērijus.

Izmantojuši vien 14,9%
Vērts atgādināt, ka LAP galvenais mērķis ir pārticis cilvēks ilgtspējīgi apdzīvotos Latvijas laukos, savukārt stratēģiskie mērķi ir izglītība un zināšanas tautsaimniecības izaugsmei un tehnoloģiskai izcilībai.
Šobrīd esam apguvuši nelielu daļu no programmā pieejamās. Kā stāsta Indulis Āboliņš, direktores vietnieks, tad pašlaik (15. oktobrī, finanšu gada beigās) Eiropas Komisijai esam deklarējuši 155 milj. eiro jeb 14,9% no Latvijai pieejamā finansējuma. Kā redzam tabulā, 2009. gadā vērojama daudz straujāka finansējuma apguve, kas saistīta ar dažādu projektu īstenošanas sākumu, kā arī Mazāk labvēlīgo apvidu (MLA) un “Agrovides” apakšpasākumu maksājumiem. Tomēr kopā līdz 2013. gadam jāapgūst vairāk nekā 1, 054 mljrd. eiro.


                             EUR                     LVL                               %
2008. g.
              50 651 800         35 598 288                      4,9%

2009. g.             104 463 393         73 417 291                    10,0%

Kopā
deklarēts
          155 115 193       109 015 577                    14,9%

2007.-2013.g.
pieejamais
        1 054 373 504    741 017 916                  100,0%



Visvairāk deklarēts 2. ass (MLA, “Agrovides” pasākumi) pasākumiem, proti, no 155 milj. 63%, bet 36% ir 1. ass (lauku saimniecību modernizācija) pasākumi. Savukārt 3. (atbalsts mikrouzņēmumu izveidošanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)) un 4. (LEADER) ass pasākumi ir tikai sākuma stadijā.

Pašlaik, pēc LAD sniegtās informācijas, kopā ir iesniegti nepilni 10 tūkst. projektu ar publisko finansējumu 236 milj. latu. No tiem apstiprināti 7452 projekti ar publisko finansējumu 225 milj. latu (41% no pieejamā finansējuma), savukārt izmaksāti 64 milj. latu (11% no pieejamā finansējuma).

Par situāciju atsevišķos pasākumos
Pasākumā „Lauku saimniecību modernizācija” Zemgale nav absolūts līderis iesniegto projektu skaita ziņā, toties pieprasītā sabiedriskā finansējuma apjoma ziņā gan. Tajā pašā laikā Austrumlatgalē iesniegto projektu skaits ir liels, bet pieprasītās publiskā finansējuma summas ir krietni zemākas.
Pasākuma „Tūrisma aktivitāšu veicināšana” rādītāji liecina, ka tūrisma projektu īstenošana ir ļoti reģionalizējusies - iesniegto projektu skaits lielāks ir Pierīgas reģionā, bet tālākajos novados šī aktivitāte ir zemāka.
Savukārt pasākumā „Pamatpakalpojumi ekonomikai un iedzīvotājiem” vērojama projektu un līdzekļu vienmērīga sadale. Jāatzīst, ka Ziemeļvidzemē gan summas, gan iesniegto projektu vairāk, bet jāņem vērā, ka Ziemeļvidzemē arī ir vislielākā reģionālā lauksaimniecības pārvalde, kur pēc vecā iedalījuma bija 4 rajoni.
Vismazāk iesniegto projektu ir 4. ass (LEADER) pasākumos. Tas saistīts ar to, ka tikai tagad vietējo rīcības grupu izvērtētie projekti nonāk Lauku atbalsta dienestā. Austrumlatgalē process vēl vairāk aizkavējies, tomēr informācija liecina, ka tuvākajā laikā tiks saņemti nepilni 100 projekti no Austrumlatgales.

Neiztikt arī bez saistību pārtraukšanas
Kopā lauzti 87 līgumi, vairumā gadījumu pasākumos „Lauku saimniecību modernizācija” un „Pamatpakalpojumi ekonomikai un iedzīvotājiem”. Kā galvenos iemeslus saistību pārtraukšanai LAD speciālisti min problēmas ar kredītresursiem, kā arī izmaiņas saimniecību plānotajos darbības virzienos un jauno novadu domju atteikšanos turpināt pagastu uzņemtās saistības.

Raksturīgākās kļūdas
Piesakoties MLA atbalstam, gadās, ka nav nodrošināts minimālais lopu blīvums (aptuveni 10 tūkst. pretendentiem), savukārt “Agrovides” pasākumu atbalstu kavē samazinātas vai mainītas saistību platības.

Par sēdē skatītajiem citiem jautājumiem nākamreiz

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana