Politikas jaunumi

Krievijas lauksaimniecības politika sevi neattaisno

Alīda Pēda, AgroPols
16.12.2009

Ne tik sen valsts, cenšoties pilnveidot lauksaimniecisko ražošanu, mazajām saimniecībām piedāvāja izvēlēties - bija iespēja kļūt par privāto saimniecību vai arī reģistrēt uzņēmumu. Taču tikai 51% no 250 tūkst. reģistrēto zemnieku saimniecību joprojām veic lauksaimniecisko darbību. Pārējie 49% zemi jau sen pametuši, nevienu ar lauksaimniecību saistītu institūciju nebrīdinot. Turklāt saimniecību skaits turpina sarukt, raksta “ Аргументы недели”.

Tātad secinājums ne pārāk priecējošs - neizdevās Krievijas zemniekiem pabarot valsti... Aizņemot apmēram 8% zemes, zemnieki spēj saražot tikai 5% no visiem valstī ievāktajiem graudiem, 1% piena, 1,5% gaļas un 3,5% dārzeņu.

Kā galveno iemeslu tam, kāpēc jaunā lauku politika izgāzusies, KF Zemnieku saimniecību asociācijas eksperti min to, ka trūkst finansiālas un ekonomiskas palīdzības. Taču to bija paredzēts sniegt. Piemēram, valsts subsīdijās tieši lauksaimniecības attīstībai tika piešķirts 188 mljrd. rubļu. Tomēr no tiem vairāk nekā 90% saņēma agroholdingi... Zemniekiem atlika ne vairāk kā 900 milj. rubļu.

Krievijā valsts atbalsta apjoms lauksaimniecībai ir viens no viszemākajiem pasaules attīstīto valstu vidū. Tajā pašā laikā Eiropas Savienība ik gadu šim nolūkam izdala ap 49 mljrd. eiro. Tomēr arī attīstītajās valstīs šādas palīdzības efektivitāte var būt visai nosacīta, jo pārāk liela ir iespējamība, ka līdzekļi tiks izšķērdēti nelietderīgi, un ražošanas apjomi tik un tā nepieaugs.

Pēc ekspertu domām, vēl viens no iemesliem, kāpēc pašreizējā situācijā Krievijas zemniekiem klājas tik grūti, ir viņu atkarība no starpniekiem-pārpircējiem un viņu diktētajām cenām. Taču zemniekiem pašiem atrast noietu savai produkcijai arī nav iespējams. Neesot pat vērts sapņot par tās nokļūšanu veikalu plauktos vai uz to letēm, jo trūkst pat minimālu līdzekļu, lai par sevi informētu un savu ražojumu piedāvātu. Turklāt nav arī nekādu iespēju nodrošināt piegāžu regularitāti.

Un trešais iemesls - tiesiskais. KF Civilkodeksā velti meklēt jēdzienu “zemnieku saimniecība”, jo tā tur vienkārši nav. Tātad gan zemnieku, gan strādnieku, gan pensionāru saimniecību juridiskais statuss valstī joprojām ir ļoti nedrošs.

Avots: www.agro.ru

AgroPols

x

Paroles atgadināšana