Politikas jaunumi

Kas pirmais brauc, tas pirmais maļ

Inese Galeja, AgroPols
16.12.2009

Pēc diskusijām par projekta iesniegumu nepārtraukto pieņemšanu Uzraudzības komiteja pagājušajā nedēļā nolēma veikt nepieciešamos grozījumus Lauku attīstības pasākumos (LAP) un saskaņot tos ar Eiropas Komisiju (EK), lai varētu uzsākt projekta iesniegumu nepārtraukto pieņemšanu atsevišķos pasākumos, piemēram, „Lauku saimniecību modernizācija”.

Ierosina nepārtrauktu pieteikšanos
Pašlaik spēkā esošie normatīvie akti nosaka projektu iesniegumu pieņemšanu kārtās.
Tagad Zemkopības ministrija (ZM) ierosina nepārtrauktu projektu iesniegumu pieņemšanu vairākiem LAP pasākumiem, tādējādi nodrošinot atbalsta pieejamību jebkurā laikā visa gada garumā. Tāpat tas ļautu izvairīties no nevajadzīgas ažiotāžas, ko rada projektu iesniegumu pieņemšana kārtās. Jaunie grozījumi arī veicinātu ātrāku projektu izvērtēšanu un lēmuma pieņemšanu.

Vērtēs atbilstību galvenajiem nosacījumiem
Plānots, ka projektu iesniegumi tiks vērtēti, atbilstoši nacionālajos normatīvajos aktos noteiktajiem atbalsta saņemšanas nosacījumiem, nepiemērojot to rindošanu līdz brīdim, kad iesniegto projektu iesniegumu reģistrētais publiskais finansējums sasniedz ievērojamu daļu, proti, 50% līdz 80%.

Vērtējot projektu iesniegumus saskaņā ar normatīvajiem aktiem, Lauku atbalsta dienests (LAD) vispirms izsvērtu to atbilstību galvenajiem atbalsta saņemšanas nosacījumiem - vērtēšanas kritērijiem.
Piemēram, pasākuma “Lauku saimniecību modernizācija” ietvaros:
• projekta mērķa atbilstība pasākuma mērķim;
• atbalsta pretendenta atbilstība atbalsta saņēmēja statusam;
• atbalsta pretendenta atbilstība ekonomiskās dzīvotspējas rādītājiem.

Pieņems vēl mēnesi
Kad būs sasniegts 50- 80% slieksnis, Lauku atbalsta dienests nodrošinās paziņojuma ievietošanu “Latvijas Vēstnesī” un Lauku atbalsta dienesta tīmekļa vietnē www.lad.gov.lv, informējot par projekta iesniegumu pieņemšanu vēl vismaz 30 kalendārās dienas. Atbalsta pretendentu projekta iesniegumi, kas iesniegti pēc šā LAD paziņojuma, tiek vērtēti, piemērojot projektu rindošanu, atbilstoši noteiktajiem projektu atlases kritērijiem.

Diemžēl sēdē netika konkretizēts ne nepatrauktās projektu iesniegšanas iespējamais ieviešanas laiks, ne arī pasākumi, uz kuriem tā attiektos.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana