Politikas jaunumi

Atceļ valsts nodevu

Rolands Makulis, AgroPols
22.12.2009

Sākot ar 2010. gada 1. janvāri, Igaunijas pārtikas preču ražotāji līdzšinējās valsts kontroles nodevas vietā maksās tikai par kontroles reāli veiktajām operācijām. Turklāt viena kontrole turpmāk nemaksās vairāk par EEK 1000.

Ar valsts prezidenta izsludināto likumu „Par pārtikas un valsts nodevu likuma izmaiņām” tiek mainīti spēkā esošie noteikumi, un mainās arī pārtikas ražotāju izdevumi šiem pasākumiem. Līdz šim katram pārtikas ražotājam vai ēdināšanas uzņēmumam valsts nodevu vajadzēja maksāt arī tad, kad kontrole uzņēmumā nebija veikta, taču no jaunā gada būs jāmaksā tikai par reāli veikto. Saskaņā ar jauno likumu, kontrolieriem maksās pēc stundu likmes un ne vairāk kā par astoņu stundu darbu. Ja kontroli veic vairāki cilvēki, samaksa tiks aprēķināta katram atsevišķi.

Jaunās likuma izmaiņas skar gandrīz 10 tūkst. pārtikas uzņēmumu, no kuriem lielākie gada laikā tiek kontrolēti vairākkārt, bet mazākie - retāk. Vidēji gada laikā katru uzņēmumu kontrolē vienu reizi. Kontrolēšanas mērķis ir pārtikas ražošanas noteikumu ievērošanas nodrošināšana un rūpes par to, lai ražotā pārtika un piedāvātā prece patērētājam būtu droša.

Otrs ar likuma izmaiņām saistītais punkts skar tos uzņēmējus (priekšmetu un materiālu izgatavotājus, pārstrādātājus un piegādātājus), kuru ražojumi nonāk saskarē ar pārtikas produktiem. Viņiem turpmāk saimnieciskās darbības reģistrā būs jāuzrāda ar pārtiku saistītie materiāli un priekšmeti. Šīs prasības galvenais mērķis ir palīdzēt Pārtikas un veterinārajam dienestam nodrošināt stingrāku kontroli pār šajā nozarē strādājošiem uzņēmumiem. Papildu informācija par saviem uzņēmumiem nav jāsniedz tiem, kuri, atbilstoši Pārtikas likumam, to ražo, ir jau atzīti un snieguši visas nepieciešamās ziņas.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana