Politikas jaunumi

Par nodokļiem 2010. gadā

Inese Galeja, AgroPols
28.12.2009

Kā ziņots, Saeimas deputāti otrdien (22. decembrī) pieņēma 2010. gada budžetu galīgajā lasījumā. Tas paredz arī būtisku nodokļu paaugstināšanu, tādēļ piedāvājam nelielu ieskatu par izmaiņām, kas vairāk skars tieši lauksaimniekus.


Par nodokļiem 2010. gadā

Kā ziņots, Saeimas deputāti otrdien (22. decembrī) pieņēma 2010. gada budžetu galīgajā lasījumā. Tas paredz arī būtisku nodokļu paaugstināšanu, tādēļ piedāvājam nelielu ieskatu par izmaiņām, kas vairāk skars tieši lauksaimniekus.

Iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN)– 26% 
Saeima atbalstījusi IIN paaugstināšanu no līdzšinējiem 23% līdz 26%, šo likmi turpmāk piemērojot arī pašnodarbinātajiem- saimnieciskās darbības veicējiem. No nākamā gada paredzēts, ka atbrīvojums ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas tiks samazināts no 4000 līdz 2000 latiem, tāpat apliekamā ienākuma aprēķinā iekļautas summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai.

Apliek ienākumus no augošā meža pārdošanas
Paplašināta IIN bāze, iekļaujot arī ienākumus no fiziskas personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūtu kokmateriālu atsavināšanas, piemērojot 10% likmi. 10% tiks piemēroti meža īpašniekiem, bet starpniekiem- 26% (kā par saimniecisko darbību).

Par darba automašīnu izmantošanu privātām vajadzībām
Darba devējs mēneša beigās nosaka, kuri automobiļi attiecīgajā mēnesī izmantoti privātām vajadzībām, nosaka labumu no katra automobiļa izmantošanas privātām vajadzībām, un labuma sadalījumu starp labuma guvējiem (ja vienu a/m izmanto vairākas personas). Un reizi ceturksnī darba devējs iesniedz pārskatu Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Ja pārskats netiek iesniegts, tad VID uzskata, ka neviena automašīna netiek izmantota privātām vajadzībām.
Sākotnēji bija plānots, ka tiks rēķināts pēc nobrauktajiem kilometriem, tomēr tagad šāda kārtība ir noraidīta.
Tagad labums no automobiļa izmantošanas personīgām vajadzībām tiek noteikts, neatkarīgi no nobraukto kilometru skaita, šādā apjomā:
     -  40 lati mēnesī − automobiļiem ar motora darba tilpumu līdz 1 500 cm3
     - 70 lati mēnesī − automobiļiem ar motora darba tilpumu no 1 501 cm3 līdz 2 500 cm3; Šīs variants varētu būt sastopams visbiežāk un paredz aptuveni nodoklī samaksāt 38 latus.
     - 100 lati mēnesī − automobiļiem ar motora darba tilpumu no 2 501 cm3 līdz 3 500 cm3;
     - 150 lati mēnesī − pārējiem automobiļiem.

Labuma guvējs ir:
     - darbinieks, kapitālsabiedrības īpašnieks, valdes vai padomes loceklis;
     - persona, kas pilda dienesta vai amata pienākumus valsts pārvaldes institūcijā;
     - persona, kas pilda pienākumus vēlētā valsts pārvaldes institūcijā vai citā amatā;
     - persona, kas pilda pienākumus amatā, kurā persona iecelta, pamatojoties uz Saeimas, Ministru kabineta vai pašvaldības domes lēmumu;
     - iepriekšminēto personu ģimenes locekļi.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā par fizisko personu (saimnieciskās darbības veicēju) automobiļiem.

Dzīvojamās platības apliktas ar progresīvo nodokli
Pašreizējiem nodokļa objektiem, - zemei un saimnieciskā darbībā izmantojamām ēkām noteikta likme 1,5% (iepriekš 1%) no to kadastrālās vērtības, saglabājot 25% nodokļa pieauguma ierobežojumu līdz 2010.gada beigām. Minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums būs 5 lati.
Ar progresīvo nodokli apliktas dzīvojamās mājas un dzīvokļi, piemērojot likmi no 0,1% (ja kadastrālā vērtība ir līdz 40 000 latu), 0,2 % (ja kadastrālā vērtība ir no 40 000- 70 000 latiem), 0,3% (ja kadastrālā vērtība ir virs 70 000 latiem).
Vēl izmaiņas paredz neapstrādātai lauksaimniecībā izmantojamai zemei piemērot papildu likme 1,5%, (kopā 3%).

Izmaiņas arī uzņēmumu ienākuma nodoklī (UIN)
Saeima atbalstījusi ieceri
- samazināt reprezentācijas izdevumu normu, ko drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma, no 60% līdz 40%;
- lai samazinātu administratīvo slogu, atcelt prasību izvērtēt projektu atbilstību attiecīgās īpaši atbalstāmās teritorijas attīstības programmai uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojuma saņemšanai.

Izmaiņas PVN jomā
Likuma ″Par pievienotās vērtības nodokli″ 1.pants papildināts ar jaunu terminu: mazais uzņēmums – apliekamā persona, kura atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijam:
a) iepriekšējā taksācijas gadā ar nodokli apliekamo darījumu vērtība nav pārsniegusi 70 000 latu;
b) reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, taksācijas gadā neplāno darījumu apjomu lielāku par 70 000 latiem.
Likums papildināts ar jaunu pantu:
Nodokļa maksāšanas kārtība un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība mazajam uzņēmumam.
(1) Mazais uzņēmums nodokli valsts budžetā maksā par to taksācijas periodu, kad ir saņemta samaksa par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem.
(2) Mazais uzņēmums priekšnodokli par saņemtajām precēm un pakalpojumiem drīkst atskaitīt tajā taksācijas periodā, kad šis uzņēmums ir samaksājis par šo preču iegādi vai pakalpojumu saņemšanu.
(3) Mazais uzņēmums, kurš vēlas piemērot šajā pantā noteikto nodokļa maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību, sākoties taksācijas gadam, par to informē Valsts ieņēmumu dienestu.
(4) Mazajam uzņēmumam nav tiesību izvēlēto kārtību mainīt ātrāk, kā ar nākamo taksācijas gadu.

Mazajiem uzņēmumiem noteiktā nodokļa maksāšanas kārtība un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība ir arī piemērojama PVN apliekamām personām, kurām iepriekšējā taksācijas gadā ar PVN apliekamo darījumu vērtība ir sasniegusi vai pārsniegusi 70 000 latu un kura ir lauksaimniecības produkcijas ražotājs vai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrība.

PVN maksātājiem noteikti citi taksācijas periodi
PVN deklarācijas iesniegšanas un valsts budžetā PVN maksāšanas brīži (nodokļa maksātājam vairs nav izvēles tiesības):
- nodokļa maksātājiem ar gada apgrozījumu līdz 10 000 latiem* – pusgads;
- nodokļa maksātājiem ar gada apgrozījumu no10 000 līdz 35 000* latiem – ceturksnis;
- nodokļa maksātājiem ar gada apgrozījumu virs 35 000 latiem – mēnesis.
* ja tiek veikti pārrobežu darījumi ES, taksācijas periods ir mēnesis
PVN valsts budžetā būs jāmaksā 20 dienu laikā (līdz šim bija 15 dienu laikā) pēc taksācijas perioda beigām.

Bez PPR
Ar 2010.gada 1.janvāri tiek atcelti PPR (preču pavadzīme-rēķins) ar VID piešķirtiem numuriem. Likumā ″Par pievienotās vērtības nodokli″ ir iestrādātas normas, kas nosaka nodokļa maksātāja pienākumu, izrakstot nodokļa rēķinu tajā norādīt rēķina vienas vai vairāku sēriju kārtas numurs, kas unikāli identificē rēķinu. Ar vienu sēriju, tiek saprasta arī secīga numuru veidošana, piemēram, 1,2,3,4,5……..154 utt. vai arī 101, 102, 103 ….. 547 utt.


 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana