Politikas jaunumi

MLA atbalsta saņemšanā konstatēta negodīga rīcība

Ilze Vabole, AgroPols
17.12.2010

Zemkopības ministrija (ZM) un Lauku atbalsta dienests (LAD), administrējot 2010. gada pieteikumus mazāk labvēlīgo apvidu atbalstam par pastāvīgajām pļavām un ganībām vai aramzemē sētiem ilggadīgajiem zālājiem, konstatējuši, ka ir atbalsta pretendenti, kas negodīgi izmantojuši iespēju saņemt atbalstu Lauku attīstības programmas pasākumā „Maksājumi lauksaimniekiem par nelabvēlīgiem dabas apstākļiem teritorijās, kas nav kalnu teritorijas”, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Atbalsta pretendenti ir reģistrējušies Pārtikas un veterinārijas dienestā Bioloģiskās lauksaimniecības un biškopības produktu ražošanas uzņēmumu grupā kā „ Medus apstrādes un biškopības produktu ražošanas uzņēmumi” vai „Bioloģiskās lauksaimniecības un medus iepakošanas uzņēmumi”, taču saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra (LDC) datiem „ Pārskatā par bišu saimes stāvokli ganāmpulka novietnē” tiem nav reģistrēta neviena bišu saime.

Saskaņā ar LAD datiem, 287 personas pieteikušās atbalsta saņemšanai par 10,5 tūkstošiem hektāru pastāvīgo pļavu un ganību vai aramzemē sētajiem ilggadīgajiem zālājiem, bet LDC reģistrā tās nav reģistrējušas nevienu bišu saimi. Savukārt 653 personas uz vienu bišu saimi ir pieteikušas atbalstam vairāk nekā 10 hektārus zemes, kas neatbilst biškopības praksei, tādēādi kopā uz mazāk labvēlīgo apvidu atbalstu pieteikti 6,7 tūkstoši hektāru.

Lai novērstu šādu negodprātīgu rīcību, ZM mainīs Ministru kabineta noteikumus paredzot, ka sākot ar 2011. gadu arī „biškopības produktu primārajiem ražotājiem vai medus iepakošanas uzņēmumiem”, lai saņemtu mazāk labvēlīgo apvidu atbalstu, būs jānodrošina minimālais bišu saimju skaits uz vienu atbalsttiesīgo pastāvīgo pļavu un ganību vai aramzemē sēto ilggadīgo zālāju hektāru.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana