Politikas jaunumi

Jaunākā informācija par E.coli izraisīto saslimšanu

Ilze Vabole, AgroPols
07.06.2011

ES pieprasa Krievijai atcelt svaigu dārzeņu importa aizliegumu
Eiropas Komisijas (EK) Veselības un patērētāju ģenerāldirektorāta vadītāja Paola Testori Koggi nosūtījusi vēstuli Krievijas Federālā patērētāju tiesību aizsardzības un cilvēku labklājības uzraudzības dienesta vadītājam Genādijam Oņiščenko, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvji. Vēstulē norādīts, ka aizliegums importēt Krievijas Federācijas (KF) teritorijā svaigus dārzeņus no visām Eiropas Savienības(ES) dalībvalstīm nav pamatots un tas neatbilst Pasaules Tirdzniecības organizācijas Līgumā par sanitārajiem un fitosanitārajiem jautājumiem noteiktajiem principiem (PTO/SPS).

EK norāda, ka kopš uzliesmojuma sākuma, Krievijai ir sniegta visa pieejamā informācija par notiekošo un arī turpmāk EK apņemas sniegt informāciju parjaunākajiem atklājumiem šajā jomā, ieskaitot informāciju par piesārņojuma avota meklēšanu. Tālab EK pieprasa atcelt nepamatoti noteikto aizliegumu ES izcelsmes svaigo dārzeņu importam KF teritorijā.

Kā liecina pēdējie veiktie izmeklējumi, tad Spānijas izcelsmes dārzeņi nav Shiga toksīnus producējošā E.Coli O-104 (STEC) avots.

Diedzēto sēklu maisījumi nav nonākuši Latvijas tirgū

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmas ir saņēmis informāciju par iespējamo atrasto infekcijas avotu – diedzētām sēklām: lēcas, lucerna, Adzuki pupiņas, grieķu trigonella („grieķu āboliņš”, ko pievieno karijam), kas ir izraisījis enterohemorāģiskās E. coli infekcijas uzliesmojumu Vācijā.
Pēc PVD rīcībā esošās informācijas, uzņēmums ārpus Vācijas produktus neizplata un Latvijas patērētājiem nevajadzētu satraukties, ka diedzētās sēklas ir nonākušas Latvijas tirgū.
Diedzēto sēklu maisījums, kurš ražots Lejassaksonijā (Lower Saxony), piegādāts ēdināšanas uzņēmumu tīklam, kuru apmeklējuši saslimušie cilvēki. Uzņēmums ir bioloģiskā audzētava un ir konstatēti 2 saslimšanas gadījumi uzņēmumā strādājošajiem.
Vācijas atbildīgās institūcijas 3. un 4. jūnijā sēklu ražošanas uzņēmumā noņēmušas 39 ūdens un produktu paraugus, kuru testēšanas rezultāti būs zināmi 6. jūnija pēcpusdienā.
Vācijas pārtikas uzraudzības amatpersonas iesaka savas valsts patērētājiem pašlaik atturēties no diedzētu sēklu lietošanas uzturā. Diedzēto sēklu ražotājs minētos produktus ir atsaucis arī no izplatīšanas tirdzniecībā.

Taču sākotnējās pārbaudes nav apstiprinājušas šīs aizdomas.

Testi, kas veikti uz 23 no paraugiem, liecina, ka tajos nav bīstamās baktērijas klātbūtnes, informē Lejassaksijas federālās zemes Lauksaimniecības ministrija.

Pēc Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) datiem, Latvijas izcelsmes dārzeņi pēdējos mēnešus uz KF netiek eksportēti. Savukārt Latvijas pārvadātāji pēdējā mēneša laikā uz KF ir izveduši 73 tonnas ES izcelsmes svaigus dārzeņus,no kuriem lielākās produktu grupas veido galviņkāposti (31 tonna) un paprika ( 23 tonnas).

Pēc neoficiālas informācijas, šis aizliegums neattiecas uz pārtikas kartupeļiem, kuru eksporta apjomi pēdējos mēnešos Latvijas pārvadātajiem ir būtiski pieauguši. Piemēram, maijā vien eksportētas 2257 tonnas ES izcelsmes pārtikas kartupeļu.

Saskaņā ar jaunāko informāciju, kas iegūta š.g. 5. jūnijā, slimības uzliesmojums jau ir izraisījis 21 nāves gadījumu Vācijā un vienu Zviedrijā. Eiropas Savienībā (ES), Norvēģijā un Šveicē konstatēti 2278 gadījumu, no kuriem 1620 gadījumos konstatēts E.coli producētais Šiga toksīns ( STEC), bet 658 gadījumos konstatēts hemolītiski urēmiskais sindroms ( HUS ).

Arī Polijā pirmdien, 6. jūnijā apstiprināts pirmais inficēšanās gadījums ar cilvēku veselībai bīstamo enterohemorāģiskās E.coli (EHEC) baktēriju.

Saslimusī ir kāda 29 gadus veca sieviete, kura nesen ieradusies no Vācijas, taču viņas dzīvībai pašreiz briesmas nedraud. Inficētā sieviete dzīvo Vācijā, Hamburgas apkaimē. 23. maijā viņa ievietota slimnīcā Ščecinā, Polijas ziemeļaustrumos.

Escherichia coli vai E.coli baktērijas producētais Šiga toksīns ( STEC) izraisa cilvēkam vieglu līdz smagu asiņainu caureju. Vairums inficētiem cilvēkiem ar STEC attīstītās hemolītiski urēmiskais sindroms (HUS ).

Lielākā daļa no konstatētajiem gadījumiem ir reģistrēti Vācijā, bet daļai inficēto slimība konstatēta pēc atgriešanās no Vācijas. Līdz šim Latvijā nav konstatēts neviens gadījums, tomēr cilvēkiem, kuri nesen ir viesojušies Vācijā, uzmanība jāpievērš tādiem simptomiem kā asiņaina caureja un nepieciešamības gadījumā jākonsultējas pie mediķiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana