Politikas jaunumi

Precizēs Āfrikas cūku mēra profilaksei nepieciešamo atbalstu; ZM uzsver nepieciešamību pēc ārkārtas profilakses pasākumiem

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
30.01.2014

Lai gan valdība 28. janvārī vēl nelēma par Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem kopumā pieprasītā finansējuma - 1,36 miljonu eiro - piešķiršanu, Zemkopības ministrija (ZM) turpinās uzstāt uz līdzīgu nepieciešamā finansējuma apjomu, iesniedzot izskatīšanai valdībā precizētas izmaksas, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Ja netiks nodrošināti visi ārkārtas profilakses pasākumi, sekas grūti prognozēt. Nauda nepieciešama gan papildu inspektoru štata vietām, iebraucēju bagāžas pārbaudēm, īpašo dienesta suņu iegādei, gan arī mežacūku izmeklējumiem un attiecīgi - utilizācijai. Noteikumi paredz - ja dzīvnieks ir slims ar cūku mēri, tas jāiznīcina un atliekas obligāti jādedzina. Ir jārēķinās ar attiecīgām izmaksām, līdz ar to visas pozīcijas tiks vēlreiz pārrēķinātas un iesniegtas valdībai," sacīja Dūklavs.

Valdība 28. janvārī iepazinās ar ZM izstrādāto "Informatīvo ziņojumu par Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanu robežkontroles punktos uz Latvijas ārējās robežas" un konceptuāli atbalstīja tajā piedāvāto risinājumu, ka nepieciešama papildu finansējuma piešķiršana no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai robežkontroles punktos uz ārējās robežas pastiprinātu profilakses pasākumus saistībā ar Āfrikas cūku mēra draudiem.

Tomēr ZM un Finanšu ministrijai (FM) kopā ar Iekšlietu ministriju un Satiksmes ministriju informatīvais ziņojums būs jāsaskaņo un pēc nedēļas jāiesniedz valdībā atkārtoti. Ziņojumā būs jāiekļauj arī papildu aprēķini.

Kā norādīts ZM skaidrojumā, saistībā ar Āfrikas cūku mēra straujo izplatību Lietuvas Baltkrievijas pierobežā nepieciešams pastiprināt esošo uzraudzību, ko veic Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde, kā arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Lai šogad varētu nodrošināt noteikto funkciju izpildi privātpersonu bagāžas kontrolē, ir jāstiprina muitas dienesta kapacitāte, līdz ar to 1 160 511 eiro iecerēti FM. Minētais finansējums tiktu novirzīts 50 muitas uzraugu un ekspertu-kinologu amata vietu izveidei un uzturēšanai Muitas pārvaldē, kā arī īpaši apmācītu dienesta suņu iegādei. Kinologu darbavietas būs Terehovas-Zilupes, Grebņevas-Kārsavas, Vientuļu, Silenes, Pāternieku-Indras un lidostas "Rīga" muitas kontroles punktos.

Savukārt 194 787 eiro tiktu piešķirti ZM, lai izveidotu papildu piecas inspektoru amata vietas PVD. Inspektori piedalīsies privātpersonu bagāžas kontrolē pasažieru vilcienos ar Baltkrieviju kontroles punktos "Paternieki'' un "Silene''.

Tāpat plānots, ka arī 2015. gada un turpmāko gadu valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi ik gadu tiks palielināti par 158 190 eiro ZM un par 956 826 eiro - FM, lai arī turpmāk nodrošinātu Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanu robežkontroles punktos uz Latvijas ārējās robežas.

Kā ziņots, PVD 24.janvārī saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos, Alitus reģionā, divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne. Lietuvas atbildīgais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ir ieviesti slimības apkarošanas pasākumi, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā.

Lai pārrunātu tālāko rīcību saistībā ar slimības apkarošanu pierobežā, Dūklavs 29. janvārī devies darba vizītē uz Viļņu, lai tiktos ar Lietuvas zemkopības ministru Vigīliju Juknu.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana