Politikas jaunumi

Priekuļu un Jāņmuižas Valsts tehnikums pārtop par profesionālās izglītības kompetences centru

Laura Zaharova, Nac.ag. LETA
03.02.2014

No 1. februāra Priekuļu un Jāņmuižas Valsts tehnikums pārtop par profesionālās izglītības kompetences centru un turpmāk tā nosaukums būs "Priekuļu tehnikums", paredz valdībā apstiprinātais rīkojums.

Priekuļu tehnikuma darbība tiks nodrošināta atbilstoši valsts budžetā paredzētajam finansējumam.

Profesionālo vidējo izglītību tehnikumā par valsts budžeta līdzekļiem iegūst 870 izglītojamie, bet kopā ir 980, jo 110 ir Eiropas Savienības struktūrfondu (ESF) finansēto grupu un neklātienes grupu audzēkņi.

Savukārt 2011./2012. mācību gadā nepietiekama mācību sasnieguma vērtējuma dēļ, neattaisnotu mācību kavējumu dēļ un nepareizas karjeras izvēles dēļ ir atskaitīti 8% izglītojamo, kuri sākuši mācības tehnikumā. Tikmēr 2012./2013.mācību gadā šo iemeslu dēļ atskaitīti 6,7% izglītojamo.

Uzlabojušies arī tehnikuma rādītāji par vērtējumiem profesionālās kvalifikācijas eksāmenos. 2011./2012.mācību gadā 60,67% izglītojamo, kuri ieguvuši profesionālo kvalifikāciju, vērtējums šajos eksāmenos nav bijis zemāks par septiņām ballēm. Savukārt 2012./2013.mācību gadā bijuši 83,95% šādu izglītojamo.

Tehnikums atbilstoši īstenojamām izglītības programmām - "Autotransports", "Lauksaimniecības tehnika", "Lauksaimniecība", "Komerczinības", "Tūrisma pakalpojumi", "Būvdarbi" - sadarbojas ar nozares pārstāvjiem, piemēram, biedrību "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome", Latvijas Būvnieku asociāciju, SIA "DatnetIT", SIA "TelCom", ZS "Daiži". Tehnikums sadarbībā ar darba devējiem nodrošina darba tirgus prasībām atbilstošas prakses vietas visiem tehnikuma izglītojamajiem, kuriem atbilstoši profesionālās izglītības programmas prasībām prakse ir organizējama.

Kritērijus, lai profesionālās izglītības iestāde varētu pretendēt uz profesionālās izglītības kompetences centra statusu, nosaka Ministru kabineta noteikumi "Profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršanas un anulēšanas kārtība". Saskaņā ar tiem izglītības iestādei, kura pretendē uz šo statusu, cieši jāsadarbojas ar darba devēju organizācijām vai to apvienībām un nozares komersantiem - izglītības iestādei jāsniedz viņu rakstisks atzinums par īstenoto sadarbību, akcentējot audzēkņu prakses organizāciju un norisi.

Profesionālās izglītības iestādei sevi jāparāda arī kā metodiskajam centram, pieaugušo tālākizglītības centram, karjeras izglītības centram, panākot, ka izvēlētajās vismaz divās nozarēs, kur centrs specializējas vienlaicīgi, iestādē katrā no šīm nozarēm mācās ne mazāk kā 100 audzēkņi. Tātad izglītības iestādei jārūpējas ne tikai par uzņemšanu, bet nopietni jāstrādā arī ar tiem audzēkņiem, kuri jau mācās, lai ierobežotu izglītojamo skaitu, kuri priekšlaicīgi atstāj mācības.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana