Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs ar Krievijas kolēģiem vienojas nogaidīt, lai redzētu, vai Āfrikas cūku mēris progresē un neizplatās tālāk

Ilze Vabole, AgroPols
13.02.2014

12. un 13. februārī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs atrodas darba vizītē Krievijā, lai Maskavā apmeklētu starptautisko pārtikas izstādi „Prodexpo 2014”, kas dod iespēju Latvijas pārtikas produktu ražotājiem rast jaunus tirdzniecības partnerus gan Krievijā, gan citās valstīs, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. „Prodexpo” ir Krievijas plašākā un pasaulē labi zināmā izstāde, kas veltīta pārtikas industrijai. Šogad izstāde notiek jau 21. reizi. Izstādes dalībnieku skaits sasniedz 2200 uzņēmumu no 63 valstīm, izstādē pārstāvētas 34 valstu, tajā skaitā arī Latvijas, nacionālās ekspozīcijas. No Latvijas izstādē šogad piedalās 24 pārtikas ražošanas uzņēmumi. Vizītes laikā Jānis Dūklavs tikās arī ar Latvijas uzņēmējiem, kas piedalās izstādē „ Prodexpo 2014” un pārrunāja aktualitātes pārtikas produktu eksportā uz Krieviju.

Trešdien, 12. februārī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Maskavā tikās ar Krievijas Federācijas lauksaimniecības ministru Nikolaju Fjodorovu, Krievijas Pārtikas un veterinārā dienesta „Rosseļhoznadzor” vadītāju Sergeju Dankvertu, ar kuriem apsprieda aktuālākos jautājumus par Latvijas lauksaimniecības preču un pārtikas produktu eksportu uz Krieviju.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar Krievijas kolēģiem pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar cūkkopības nozari un Āfrikas cūku mēra draudiem pēc šās bīstamās infekcijas slimības konstatēšanas Lietuvā. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar Krievijas lauksaimniecības ministru Nikolaju Fjodorovu un Krievijas Pārtikas un veterinārā dienesta „Rosseļhoznadzor” vadītāju vienojās, ka šobrīd ir nepieciešams nogaidīt, lai redzētu, vai šī slimība progresē un neizplatās tālāk. Krievijas Pārtikas un veterinārā dienesta „Rosseļhoznadzor” vadītājs Sergejs Dankverts pauda bažas, ka, ņemot vērā mežacūku populācijas augsto blīvumu Eiropas Savienībā, Āfrikas cūku mēris varētu turpināt izplatīties, savukārt Krievijas lauksaimniecības ministrs uzsvēra, ka arī Latvijā būtu nepieciešams radikāli samazināt mežacūku populāciju.

„Krievijas kolēģus informēju, ka Latvija veic plašu pasākumu kompleksu, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra nonākšanu Latvijā. Mēs vienojāmies, ka Latvijas un Krievijas pārtikas un veterinārajiem dienestiem turpmāk biežāk ir jātiekas un savā starpā jāapspriež aktuālie jautājumi,” pēc tikšanās ar Krievijas kolēģiem uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana