Politikas jaunumi

Dūklavs: Krievija varētu pārskatīt cūkgaļas produkcijas veto atsevišķiem Latvijas uzņēmumiem

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
19.02.2014

Ja tuvāko pāris mēnešu laikā Latvijā netiks konstatēts Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījums, Krievija varētu pārskatīt cūkkopības produkcijas importa aizliegumu attiecībā pret atsevišķiem Latvijas pārstrādes uzņēmumiem, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Viņš norādīja, ka šādu pieņēmumu nupat notikušās Maskavas vizītes laikā viņam izteicis Krievijas pārtikas un veterinārā dienesta "Rosseļhoznadzor" vadītājs Sergejs Dankverts.

" Krievijas dienesta vadītājs pieļāva, ka dienesti ir gatavi izskatīt atsevišķu pārstrādes uzņēmumu fasētās cūkgaļas produkcijas piegādi Krievijas tirgū. Viņi gatavi atsūtīt inspektorus, kas pārbaudīs produkcijas izsekojamību. Ja tur viss būs kārtībā, varētu tikt atļauta piegāde Krievijas tirgum," sacīja ministrs.

Viņš arī sacīja, ka patlaban arī Krievijā notiek drakoniska cīņa ar Āfrikas cūku mēri. "Man stāstīja par gadījumu, kad vienā fermā tika sadedzināti 58 000 cūku liemeņu. Tas ir drakonisks paņēmiens, taču šajā situācijā labākais risinājums. Krievijas kolēģi atzina, ka, iespējams, ir nedaudz novēlojuši slimības apkarošanu, tāpēc dara visu, lai nepieļautu tās lielāku izplatību," sacīja Dūklavs.

Tāpat viņš atzina, ka patlaban nav sarunu par kompensācijām cūku audzētājiem iespējamo zaudējumu gadījumos. "Zinu, cūkgaļas iepirkumu cena krīt, patlaban tā ir viens eiro par kilogramu, tāpat arī bankas ir ļoti uzmanīgas, kreditējot cūku audzētājus. Tomēr patlaban jautājums par kompensācijām nav dienaskārtībā. Cerēsim, ka situācija varētu uzlaboties nākotnē, jo Eiropas Savienības dienesti ļoti aktīvi sākuši lobēt visas Eiropas cūku audzētāju intereses saistībā ar eksporta atjaunošanu uz Krieviju," rezumēja ministrs.

Kā ziņots, PVD 24. janvārī saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos, Alītas reģionā, divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne.

Krievija tūlīt pēc tam paziņoja, ka aizliedz Lietuvas cūkgaļas importu, bet dažas dienas vēlāk apturēja cūkkopības produkcijas importu no Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra draudiem Latvijā valsts un nevalstiskās organizācijas vienojušās par kopīgu sadarbību mežacūku skaita samazināšanā. Plānots šajā sezonā pēc iespējas nomedīt visu pieļaujamo nomedīšanai plānoto skaitu - 66 000 dzīvnieku.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana