Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tiekas ar Gruzijas vēstnieku

Ilze Vabole, AgroPols
26.02.2014

Trešdien, 26. februārī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Teimurazu Džandžaliju (Teimuraz Janjalia), informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Tikšanās laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar vēstnieku pārrunāja abu valstu sadarbību lauksaimniecības attīstības jomā.

Gruzijas vēstnieks atzinīgi novērtēja līdzšinējo sadarbību ar Zemkopības ministrijas kompetentajām iestādēm, kuras laikā notika iepazīšanās ar Latvijas pieredzi dažādu lauku attīstības pasākumu ieviešanā un koordinēšanā, kā arī lauksaimniecības produktu virzīšanā ES tirgū. Tāpat Gruzijas puse ieinteresēta arī turpmāk tikties ar Latvijas lauku uzņēmējiem, lai pārņemtu kooperatīvu veidošanas pieredzi. Zemkopības ministrs sarunas laikā norādīja, ka Pārtikas un veterinārā dienesta eksperti ir gatavi konsultēt Gruzijas pusi par pārtikas likumdošanas piemērošanu ES normatīvo aktu prasībām, kā arī sadarboties pārtikas, veterinārās uzraudzības un robežkontroles jomās, savukārt Latvijas lauku attīstības speciālisti gatavi dalīties savā pieredzē ar Gruziju lauksaimnieku izglītošanā un konsultēšanā.

Līdz šim Latvijas un Gruzijas lauksaimniecības un zivsaimniecības produktu tirdzniecības apjomi ir bijuši nelieli. Latvija uz Gruziju galvenokārt eksportē gaļas un zivju izstrādājumus – 2012. gadā šīs grupas produktu eksporta vērtība sasniedza 1,8 miljonus eiro, savukārt 2013. gada astoņos mēnešos no gaļas un zivju izstrādājumu produktiem Latvija uz Gruziju eksportējusi tikai zivju konservus 1,1 miljonu eiro vērtībā. Tāpat Latvija uz Gruziju eksportē arī alkoholiskos un bezalkoholiskos dzērienus, kas 2012. gadā sasniedza 0,5 miljonus eiro eksporta vērtību. Savukārt Latvijas importā no Gruzijas dominē vīns, stiprie alkoholiskie dzērieni un minerālūdens, kā arī lobīti un nelobīti lazdu rieksti.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana