Politikas jaunumi

LM atbalsta bezdarbnieku kvalifikācijas paaugstināšanas apmācības lauksaimniecībā

Zemnieku Saeima (ZSA)
24.04.2014

Trešdien, 23. aprīlī biedrības „Zemnieku saeima” (ZSA) vadība tikās ar Labklājības ministru (LM) Uldi Auguli. Diskusijā piedalījās Labklājības ministrs Uldis Augulis, „Zemnieku saeimas” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, biroja vadītāja Rita Ignāte, ZSA valdes loceklis un z/s „Vilciņi -1” saimnieks Arnis Burmistris, ZSA biedrs un z/s „Ezergaļi” saimnieks Dzintars Erdmanis, kā arī Labklājības ministra biroja vadītājs Reinis Uzulnieks, Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis un Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne.

Tikšanās laikā tika apspriesta kvalifikācijas paaugstināšanas programmas izveide darba meklētājiem lauksaimniecībā, jaunizveidotā sezonas laukstrādnieku sistēma un darba inspekcijas kontroles saimniecībās.

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: „Šobrīd lauksaimniecībā trūkst kvalificētu un jaunu darbinieku, tādēļ tikšanās laikā vienojāmies par turpmāku sadarbību programmu izveidē kvalifikācijas paaugstināšanai darba meklētājiem, kā arī lauksaimnieku uzņēmēju iesaisti bērnu un jauniešu nodarbināšanā. Esam gandarīti par Labklājības ministrijas nostāju, ka Valsts darba inspekcija lauksaimniecības saimniecību kontrolēs norādīs uz kļūdām, lai novērstu darba riskus.”

Labklājības ministrs Uldis Augulis: „Līdzšinējā pieredze liecina, ka diskusijas ar konkrētu nozaru pārstāvjiem ļauj labāk izprast vajadzības un organizēt bezdarbnieku pārkvalifikācijas procesu. Tikšanās ar Zemnieku Saeimu apliecināja, ka savstarpēji apmainoties ar informāciju, uzklausot nozares ekspertu priekšlikumus, ir iespēja sekmēt un veicināt sadarbību efektīvākai bezdarbnieku apmācībai atbilstoši darba devēju vajadzībām. Labklājības ministrijas bezdarbnieku un darba meklētāju mācību un pārkvalifikācijas programmu sarakstus regulāri aktualizē atbilstoši darba tirgus prasībām, tāpēc lauksaimnieki turpmāk aicināti ciešāk sadarboties ar Nodarbinātības valsts aģentūru un iesaistīties tās piedāvātajās mācību programmās.”

Ministrs tikšanās laikā uzklausīja biedrības priekšlikumus par iespējām pielāgot mācību programmas atbilstoši lauksaimniecības nozares prasībām un vajadzībām, lai turpmāk varētu vēl sekmīgāk sagatavot atbilstoši kvalificētus darbiniekus.

Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne: „Mēs izprotam lauksaimnieku vēlmes – iegūt izglītotus un kvalificētus darbiniekus ar labu praktisko apmācību, tāpēc atzinīgi vērtējam turpmākās sadarbības iespējas bezdarbnieku apmācību programmu kvalifikācijas paplašināšanā. Pašreiz NVA īsteno tādas apmācības, kas cieši saistītas ar darba devēju vajadzībām un vēlmēm, piemēram, Apmācība pēc darba devēja pieprasījuma un Praktiskā apmācība (pie darba) devēja prioritārajās tautsaimniecības nozarēs. Ja kādā ar lauksaimniecību saistītā jomā trūkst darba roku, NVA pēc uzņēmēju vēlmēm un sadarbībā ar izglītības iestādēm izveidos jaunas programmas vajadzīgo speciālistu sagatavošanai.”

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana