Politikas jaunumi

Jānis Dūklavs aicinās valdību Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā izsludināt ārkārtas stāvokli

Ilze Vabole, AgroPols
30.06.2014

Sestdien, 28. jūnijā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, VMD ģenerāldirektors Andis Krēsliņš apmeklēja ĀCM skarto teritoriju, lai personīgi pārbaudītu, kā rit ĀCM un Klasiskā cūku mēra (KCM) apkarošanas un ierobežošanas pasākumi un ar atbildīgajiem dienestiem spriestu par situācijai atbilstošākajiem slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumiem, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Kopā ar Krāslavas novada domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku, Dagdas novada pašvaldības priekšsēdētāju Sandru Viškuri, PVD, VMD, Valsts Policijas Latgales reģionālās pārvaldes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Latgales reģiona speciālistiem zemkopības ministrs apsprieda institūciju sadarbību, lai ĀCM un KCM ierobežošanas un apkarošanas pasākumi notiktu maksimāli efektīvi.

Jānis Dūklavs, apmeklējot bīstamās infekcijas slimības – Āfrikas cūku mēra (ĀCM) – skartās teritorijas, nolēmis aicināt Ministru kabinetu ĀCM skartajā teritorijā izsludināt ārkārtas stāvokli, lai būtu iespējams operatīvi veikt visus nepieciešamos pasākumus ĀCM ierobežošanai un apkarošanai.

„Kaut arī Āfrikas cūku mēris cilvēka veselību neapdraud, situācija ir ļoti nopietna, jo var radīt zaudējumus Latvijas cūkkopības nozarei. Mums ir nepieciešams bez kavēšanās veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai pēc iespējas ātrāk ierobežotu bīstamo Āfrikas cūku mēri. Pārtikas un veterinārais dienests patlaban apzina situāciju, veicot analīzes mājas cūkām un meža cūkām, lai precīzi būtu zināms, cik plašu teritoriju slimība ir skārusi. Tāpat slimības skartajā teritorijā lauksaimniekiem tiek un tiks sniegta visa nepieciešamā informācija par pasākumiem, kas veicami, lai nepieļautu slimības ievazāšanu tās neskartajās saimniecībās. Pašlaik arī tiek īstenoti pasākumi, lai nepieļautu slimības ievazāšanu un izplatību citos Latvijas novados, ” skaidro zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

28. jūnijā Krāslavā zemkopības ministrs tikās arī vietējiem medniekiem, skaidrojot nepieciešamību samazināt savvaļā mītošo meža cūku skaitu, jo meža cūkas ir vienas no ĀCM izplatītājām. „Esmu gandarīts, ka mednieki izprot lietas nopietnību un nepieciešamību samazināt meža cūku savvaļas populāciju, jo tā ir viena no metodēm, kā ierobežot bīstamās slimības izplatību no tās skartajām teritorijām uz citām,” uzsver Jānis Dūklavs. Ar Valsts meža dienesta (VMD) speciālistiem un vietējo mednieku kolektīvu pārstāvjiem zemkopības ministrs apsprieda arī efektīvākos paņēmienus ĀCM ierobežošanai meža dzīvnieku savvaļas populācijā.

Tuvākajā laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tiksies arī ar Latvijas Cūku audzētāju asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu nepieciešamību maksimāli ievērot visus drošības pasākumus un pasargātu mājas cūku ganāmpulkus no bīstamās slimības ievazāšanas.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana