Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs vērtē ĀCM ierobežošanas un apkarošanas pasākumu efektivitāti Latgalē un Vidzemē

Kaspars Funts, LR Zemkopības ministrija (ZM)
08.08.2014

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs 6. un 7. augustā kopā ar dienestu vadību darba vizītē Latgalē un Vidzemē klātienē vērtēja, kā dienesti veic Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ierobežošanas un apkarošanas pasākumus, un veica šo pasākumu efektivitātes analīzi. Kopā ar zemkopības ministru ĀCM skartās teritorijas Latgalē un Vidzemē apmeklēja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis un Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

„Tikāmies arī ar ĀCM skarto teritoriju pašvaldību vadītājiem un pārstāvjiem, lai spriestu par slimības ierobežošanas un apkarošanas gaitu, operatīvu rīcību un informācijas apmaiņu starp dienestiem, kā arī konstatētajām problēmām un to risinājumiem, piemēram, mājas cūku un meža cūku līķu savākšanā, transportēšanā, uzglabāšanā un likvidācijā,” paskaidro zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

„Vairākās Latgales un Vidzemes saimniecībās pārliecinājāmies, ka cūku audzētāji nelabprāt likvidē izaudzētos dzīvniekus. Sarunas par cūku kaušanu īpaši smagas bija Latgales lielākajās fermās, kurām vairs nav iespēju gaļu realizēt. Diemžēl arī izpratne par biodrošības pasākumiem saimniecībās ir atšķirīga, tādēļ atkārtoti skaidrojām, ka dzīvniekus varēs turēt, ja saimniecībā būs ievēroti visi biodrošības pasākumi,” informēja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Robežkontroles punktā „Pāternieki” robežsargiem, kuri pārbauda Latvijā iebraucošo personu mantas, ikdienā ir liela slodze, jo pārbaudāmās bagāžas apmērs ir liels. Neraugoties uz to, ka robežpārejas punktā ir izvietota informācija par produktiem, kurus Latvijā aizliegts ievest, tomēr joprojām netrūkst gribētāju Latvijā ievest aizliegto gaļas produkciju.

Darba vizītes laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un dienestu vadītāji apmeklēja saimniecības, kurās nepieciešams ieviest biodrošības pasākumus, kā arī dzīvnieku līķu un blakusproduktu sadedzināšanas vietas.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana