Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar piena pārstrādātājiem pārrunā situāciju piena ražošanas un pārstrādes nozarēs

Kaspars Funts, LR Zemkopības ministrija (ZM)
13.08.2014

Otrdien, 12. augustā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu vadību, lai apspriestu Krievijas Federācijas noteiktā aizlieguma ievest Krievijā Latvijā ražotās lauksaimniecības preces un pārtiku (tajā skaitā piena produktus) ietekmi uz Latvijas piena pārstrādi un piena ražošanas nozari kopumā.

Zemkopības ministrs piena pārstrādātājus informēja par šodienas valdības sēdē lemto jautājumā par rīcību pēc Krievijas aizlieguma ievest Latvijā ražotās pārtikas preces. Jānis Dūklavs uzsvēra, ka šobrīd nav skaidrības, kas pēc Krievijas lēmuma notiks globālajā tirgū, jo to patlaban ir grūti prognozēt.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs informēja, ka saskaņā ar valdības sēdē lemto Zemkopības ministrijas speciālisti veiks padziļinātu izpēti, kādi varētu būt zaudējumi Latvijas piena nozarei saistībā ar piena produktu eksporta aizliegumu uz Krieviju. Sanāksmes laikā tika pārrunāti veidi, kā varētu atbalstīt eksporta aizlieguma visvairāk skartos uz Krieviju savu produkciju eksportējušos piena pārstrādes uzņēmumus.

Tikšanās laikā piena pārstrādes uzņēmumu vadība izteica, viņuprāt, svarīgākos atbalsta pasākumus, kurus būtu būtiski šajā krīzes periodā operatīvi īstenot - eksportētājiem ir ļoti svarīgas eksporta subsīdijas; PVN atmaksa ne ilgāk kā 10 līdz 15 dienu laikā; atbrīvošana no nodokļu sodu un kavējuma naudu maksāšanas; papildus atbalsta līdzekļi jaunu eksporta tirgu meklējumos un apgūšanā. Tāpat piena pārstrādes uzņēmumu vadība par ļoti būtisku uzskata valsts iepirkumu organizēšanas kārtības pārskatīšanu, lai valsts institūcijās (izglītības iestādes, bruņotie spēki, slimnīcas, cietumi u.c.) pārtikas piegādes veiktu tikai un vienīgi Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi.

Zemkopības ministrija arī uzskata, ka ir jādod iespēja atbalstīt piena ražotājus, jo tieši piena ražošanas saimniecības atrodas piena produktu ražošanas ķēdes sākumā - samazinoties piena pārstrādes apjomiem un palielinoties tirgus piesātinājumam ar , iespējams, citās valstīs ražoto piena produkciju, piena iepirkuma cena var būtiski samazināties.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs piena pārstrādātājus informēja, ka ceturtdien, 14.augustā, Itālija kā ES prezidējošā valsts ir sasaukusi dalībvalstu augsta līmeņa ekspertu sanāksmi, lai lemtu par vairāku dalībvalstu, tajā skaitā Latvijas, ierosināto ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sēdes sasaukšanu saistībā ar Krievijas sankcijām ES pārtikas nozarei .

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana