Politikas jaunumi

Saeimas komisija atbalsta piedāvājumu pastiprināt ES sankcijas pret Krieviju

Ainārs Leijējs, Nac.ag. LETA
04.09.2014

Saeimas Eiropas lietu komisija 4. septembrī atbalstīja Ārlietu ministrijas sagatavoto pozīciju Eiropas Savienības (ES) vēstnieku sanāksmei, kur paredzēts lemt par sankciju pastiprināšanu pret Krieviju saistībā ar tās vardarbību Ukrainā, aģentūrai LETA sacīja komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (V/RP).

Tas nolemts slēgtā sēdē, jo attiecīgā pozīcija ir ierobežotas pieejamības informācija. Sīkāka informācija par šo jautājumu varētu būt pieejama pēc tam, kad noslēgsies ES vēstnieku sanāksme, kas paredzēta pēcpusdienā.

Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka mērķis ir padziļināt sankcijas līdz šim jau skartajās jomās. Nepieciešams pastiprināt sankcijas attiecībā uz ieroču embargo, dubultās pielietojamības precēm un finanšu sistēmu, skaidroja politiķe.

Kā ziņots, arī valdība 4. septembrī plkst.10 slēgtā ārkārtas sēdē vērtēs Eiropas Komisijas (EK) paredzētās papildu sankcijas Krievijai saistībā ar tās izvērsto karadarbību Ukrainā. ES dalībvalstīm ir jāizvērtē EK piedāvājums otrās kārtas ierobežojošajiem pasākumiem pret Krieviju, un valdībai būs jālemj - atbalstīt piedāvājumu vai piedāvāt savus grozījumus.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) intervijā LNT pavēstīja, ka sankcijas paredzēts vērst tajā pašā virzienā, kur bija vērstas iepriekšējās sankcijas, proti, pastiprināt ieroču embargo Krievijai, aizliegt jauno tehnoloģiju eksportu un ieviest dažus jaunus finansiālus ierobežojumus.

ES sankcijas pašas par sevi neradīs būtisku iespaidu uz Latvijas ekonomiku, uzsvēra politiķe, gan atzīstot, ka jautājums ir par Krievijas atbildi, jo iepriekšējās sankcijas pierādījušas, ka Krievija pret ES kā atbildi vērsusi nesimetriskas sankcijas pret pārtikas ražotājiem.

Eiropas Savienības valstu valdībām lēmums jāpieņem līdz piektdienai, otrdien Eiropas Parlamentā sacīja Itālijas ārlietu ministre Federika Mogerīni, kura ir kļuvusi par ES augsto pārstāvi ārlietās. EK strādā pie tā, lai pastiprinātu sankcijas pret Krieviju četros sektoros, arī aizsardzības, dubultā pielietojuma preču un finanšu jomās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana