Politikas jaunumi

Dūklavs uzsver nepieciešamību saņemt ES līdzfinansējumu Āfrikas cūku mēra ierobežošanai

Ilze Vabole, AgroPols
05.09.2014

Piektdien, 5. septembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē tikās ar ES veselības komisāru Tonio Borgu, lai informētu par aktuālo situāciju Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības apkarošanā un uzsvērtu nepieciešamību bez kavēšanās saņemt ES līdzfinansējumu, pastāstīja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Eiropas Komisijas (EK) līdzfinansējums nepieciešams, lai atbalstītu biodrošības pasākumu īstenošanu ĀCM skartajās teritorijās, lai efektīvāk varētu ierobežot un apkarot šo bīstamo infekcijas slimību.

Tā kā biodrošības pasākumu ieviešana un uzraudzība uzreiz pēc ĀCM konstatēšanas Latvijā bija un turpmāk būs nepieciešams papildu finansējums, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs jau ir aicinājis ES veselības komisāru Tonio Borgu nodrošināt, lai EK piešķirtu līdzfinansējumu līdz 75 procentiem no ĀCM ierobežošanas pasākumu izmaksām, jo bīstamā infekcijas slimība turpina izplatīties vairākās ES dalībvalstīs, apdraud ES cūkkopības nozari un var negatīvi ietekmēt ekonomisko situāciju ES. Latvija prasa EK līdzfinansēt arī mobilās dzīvnieku blakusproduktu sadedzināšanas iekārtas un iekārtas virusoloģiskajiem izmeklējumiem iegādi.

Tikšanās laikā ES veselības komisārs Tonio Borgs zemkopības ministru Jāni Dūklavu informēja, ka par šiem jautājumiem tiks spriests 11. septembrī, kad EK un Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas veterinārijas speciālisti tiksies ar EK Veselības un patērētāju aizsardzības ģenerāldirektorāta atbildīgajiem ekspertiem, lai spriestu par vienotu ĀCM apkarošanas un uzraudzības pasākumu īstenošanu minētajās valstīs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana