Politikas jaunumi

LLU notikusi Latvijas - Īrijas pieredzes apmaiņa SEG jomā

Dina Popluga, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
12.11.2014

No 6. līdz 7. novembrim Latvijas Lauksaimniecības universitātē ( LLU ) viesojās pasaules līmeņa zinātnieks Dr. Rogier Schulte no Teagasc institūta Īrijā, lai tiktos ar Latvijas lauksaimniecības siltumnīcefekta gāzu ( SEG ) emisiju jomā strādājošiem zinātniekiem. Dr. Rogier Schulte vizīte LLU tika organizēta pateicoties LR Zemkopības ministrijas iniciatīvai.

Vizītes pirmajā dienā, 6.novembrī, Dr. Rogier Schulte tika iepazīstināts ar divām Latvijas lauku saimniecībām - Z/S "Brīvzemnieki" un Z/S "Mežcīruļi". Pēc tam sekoja Īrijas zinātnieka tikšanās ar Latvijas zinātniekiem un LR Zemkopības ministrijas pārstāvjiem. Sarunās piedalījās zinātnieki no Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Valsts Agrārās ekonomikas institūta (LVAEI), Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" un Fizikālās enerģētikas institūta.

Sarunu un diskusiju temats bija lauksaimniecības radītās SEG emisijas, zinātnes un politikas mijiedarbība, kā arī Dr. Rogier Schulte dalījās Īrijas pieredzē saistībā ar lauksaimniecības radīto SEG emisiju samazināšanas pasākumiem.

7.novembrī Dr. Rogier Schulte tikās ar LLU vadību, lai pārrunātu Latvijas un Īrijas zinātnes aktualitātes lauksaimniecības jomā . Pēc tam LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (ESAF) notika Dr. Rogier Schulte publiskā lekcija par funkcionālu zemes apsaimniekošanu un tās galvenajiem izaicinājumiem pasaules, Eiropas Savienības un Īrijas līmenī.

Dr. Rogier Schulte lekcijā piedalījās LLU ESAF bakalaura programmu studenti un mācībspēki, LLU Lauksaimniecības fakultātes studenti, Lauku inženieru fakultātes studenti un mācībspēki, LVAEI zinātnieki, pārstāvji no Zemnieku saeimas. Tādējādi zināšanas par ilgtspējīgas zemes izmantošanas aspektiem papildināja aptuveni 130 klausītāji.

Pēc publiskās lekcijas ESAF telpās turpinājās iepriekšējā dienā uzsāktās diskusijas par Latvijas - Īrijas pieredzi lauksaimniecības radīto SEG emisiju jautājumā, kurā LLU ESAF zinātnieki iepazīstināja ar plānotajām aktivitātēm Valsts pētījumu programmas 1. virziena apakšvirziena "Vide un klimats" 1.2. programma " Latvijas ekosistēmu vērtība un tās dinamika klimata ietekmē (EVIDEnT)" ietvaros.

Kopumā Latvijas lauksaimniecības siltumnīcefekta gāzu ( SEG ) emisiju jomā strādājošie zinātnieki un Dr. Rogier Schulte ļoti atzinīgi vērtēja šo divu dienu sarunu un diskusiju rezultātus. Tika panākta vienošanās par sadarbības turpināšanu nākotnē.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana