Politikas jaunumi

Latvijas un Zviedrijas lauksaimniecības ministri pārrunā Latvijas prezidentūras prioritātes lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
02.12.2014

Otrdien, 2.decembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Zviedrijas lauksaimniecības ministru Svenu-Ēriku Buštu (Sven-Erik Bucht). Tikšanās laikā ministri pārrunāja prioritāros jautājumus, kas saistīti ar Latvijas prezidentūru ES Padomē 2015. gada pirmajā pusgadā.

Jānis Dūklavs un Zemkopības ministrijas speciālisti iepazīstināja Svenu-Ēriku Buštu un zviedru kolēģus ar Eiropas Savienības līmenī diskutējamiem jautājumiem, ko Latvija izvirzījusi kā prioritāros savas prezidentūras laikā. Virknē jautājumu Zviedrijas ekspertu paustais viedoklis atbilda plānam, kā Latvija saskata šo jautājumu virzību savā prezidentūrā, piemēram, jautājumā par meža un zivju resursu ilgtspējīgu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Vēl abu valstu lauksaimniecības ministri un eksperti pārrunāja aktuālos bioloģiskās lauksaimniecības, veterināros un fitosanitāros jautājumus.

Latvijas un Zviedrijas lauksaimniecības iestādes līdz šim ir veidojušas kopīgus zinātniskos projektus zivsaimniecībā un akvakultūrā, laukaugu selekcijā, pārtikas drošībā un dzīvnieku veselības jautājumos, lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības izglītībā.

Tirdzniecības bilance Latvijai un Zviedrijai pēdējos gados bijusi negatīva. Uz Zviedriju 2013.gadā tika eksportēti Latvijas lauksaimniecības produkti par kopējo vērtību 38,3 miljoni eiro, bet Zviedrija Latvijā importēja lauksaimniecības produktus par 75 miljoniem eiro.

Savukārt meža nozares ārējās tirdzniecības bilance Latvijai ar Zviedriju ir pozitīva, sadarbība ir ilggadēja un stabila. Uz Zviedriju Latvija ik gadu eksportē vidēji 11% no visas meža produkcijas eksporta, bet Zviedrijas meža produktu imports Latvijā ik gadus veido vidēji septiņus procentus. Zviedrija ir otrā lielākā meža nozares produkcijas eksporta noieta valsts aiz Lielbritānijas.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana