Politikas jaunumi

Lauksaimniecības politikas vienkāršošana, bioloģiskā lauksaimniecība un mājražošana - nozīmīgi faktori lauksaimnieku konkurētspējas paaugstināšanai

LR Zemkopības ministrija (ZM)
09.02.2015

No trešdienas līdz piektdienai, no 4. līdz 6.februārim, Jūrmalā norisinājās Eiropas Savienības (ES) Lauku attīstības direktoru neformālā tikšanās. Šādu tikšanos, kas norisinās divas reizes gadā, rīko katra ES Padomes Prezidentūra.

Latvijas Prezidentūras pasākuma laikā Jūrmalā diskutēja par trīs aktuāliem tematiem: par bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Kopējā lauksaimniecības politikā (KLP) un par īsās piegādes ķēdēm kā mājražotāju attīstības iespēju, kā arī KLP vienkāršošanas iespējām. Pasākuma temati izvēlēti saskaņā ar vienu no Latvijas Prezidentūras prioritāriem virzieniem: konkurētspējīgu ES kā pamatu izaugsmei un cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Bioloģiskā lauksaimniecība ir ilgtspējīga ražošana, jo uzņēmēji ne tikai saimnieko ar bioloģiskām metodēm, ražojot veselīgu produkciju, bet arī mazina piesārņojumu un cilvēka ietekmi uz vidi. Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība Latvijā un visās ES dalībvalstīs sekmē konkurētspējas attīstību. Diskusijas par bioloģisko lauksaimniecību sanāksmes laikā izvērsās dzīvas. Dalībvalstis apmainījās viedokļiem par to, kā iespējami mērķtiecīgāk izmantot bioloģiskajiem lauksaimniekiem pieejamo atbalstu, kā veicināt kooperāciju sektorā un kā veiksmīgāk virzīt produkciju tirgū, vairojot tās atpazīstamību.

Konkurētspēju lauksaimnieciskajai produkcijai veicina arī īsās piegādes ķēdes kā attīstības iespēja mājražotājiem. Atbalsta sniegšana mājražotājiem, lai aktivizētu darbošanos un sekmētu viņu produkcijas ienākšanu tirgū, vienlaikus arī palīdz veidot apstākļus cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanai lauku teritorijā. Katrai dalībvalstis ir bijusi sava īsās piegādes ķēdes veidošanas pieredze, ar ko tās dalījās. Daudzi risinājumi, kā attīstīt tiešo tirdzniecību lauku teritorijā, bija ne vien interesanti, bet arī inovatīvi.

Runājot par KLP vienkāršošanu, dalībvalstis secināja, ka, lai arī KLP reformas laikā tika mēģināts nozīmīgi mazināt administratīvo slogu, joprojām nepieciešami ievērojami uzlabojumi un pie šī jautājuma būs aktīvi jāstrādā gan īstermiņā, gan arī ilgtermiņā, īpašu uzmanību pievēršot, piemēram, kontroļu un atbalsta saņemšanas nosacījumu vienkāršošanai.

"Šajā sanāksmē vienmēr ir unikāla iespēja satikties ar Eiropas Savienības visu 28 dalībvalstu pārstāvjiem, kuri katrā galvaspilsētā tieši atbild par Lauku attīstības programmu politikas veidošanu. Tas ir svarīgi mums no informācijas ieguves viedokļa, un tagad, Latvijai prezidējot Eiropas Savienības Padomē, protams, lai parādītu ko latvieši laukos ir izdarījuši gan ar lauku atbalstu gan bez tā – ar pašu rokām un iespējām," norāda nozares padomnieks Aivars Lapiņš.

Tikšanās laikā ES valstu lauku attīstības direktori un viņu vietnieki, Eiropas Komisijas lauksaimniecības ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietnieks ar delegāciju, kā arī Starptautiskās Bioloģiskās lauksaimniecības federācijas ES grupas direktors Marko Šluters (Marco Schluter) apmeklēja saimniecības - SIA "Buku audzētava" un maizes ceptuvi "Lāči".

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana