Politikas jaunumi

Ārlietu un Zemkopības ministriju eksperti ar lauksaimniekiem pārrunā valsts intereses TTIP sarunās

LR Zemkopības ministrija (ZM)
25.02.2015

24. februārī Ārlietu un Zemkopības ministrijas eksperti ar lauksaimniecības organizāciju pārstāvjiem pārrunāja lauksaimniecības, pārtikas,  zivsaimniecības un mežsaimniecības nozaru intereses ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīguma (TTIP) sarunās.
Ārlietu ministrija informēja klātesošos par sarunu norisi un līdz šim sarunās pārrunātajiem jautājumiem, līguma sarunu ekonomisko un ģeopolitisko kontekstu, kā arī par Eiropas Savienības un ASV interesēm sarunās. Īpaša uzmanība tika pievērsta Latvijas lauksaimniecības, pārtikas, zivsaimniecības un mežsaimniecības nozaru interesēm, potenciālajiem ieguvumiem un iespējamiem izaicinājumiem no TTIP nolīguma.
 Lauksaimniecības nozares pārstāvji izrādīja interesi gan attiecībā uz ASV noteiktajām tarifu likmēm konkrētās produktu grupās, gan netarifu barjerām, tajā skaitā regulatoriem jautājumiem, kas sadārdzina no Latvijas eksportēto produktu izmaksas un negatīvi ietekmē to konkurētspēju ASV tirgū. Vairāki klātesošie norādīja uz iespējamo Eiropas ražotāju konkurētspējas samazināšanos, ņemot vērā atšķirīgās ražošanas izmaksas ES un ASV.
Zemkopības ministrija uzsver: TTIP noslēgšanas gadījumā ES ir jāsaglabā pārtikas drošības augstās prasības, lai pēc līguma slēgšanas ES tirgu nepārpludinātu pārtikas produkti ar ģenētiski modificētiem organismiem to sastāvā. Ministriju pārstāvji vēlreiz apliecināja, kaTTIP nolīgums nemazinās ES noteiktās prasības, tostarp attiecībā uz pārtikas drošumu un kvalitāti - pārtikas piedevu un augšanas hormonu izmantošanu.

Tikšanās dalībnieki augstu novērtēja viedokļu apmaiņu par TTIP nolīguma sniegtajām iespējām un iespējamiem riskiem, kā arī vienojās par ciešu tālāko sadarbību, apmainoties ar aktuālo informāciju, identificējot, pamatojot un aizstāvot Latvijas intereses turpmākajā sarunu gaitā par TTIP. Ārlietu ministrija turpina apzināt Latvijas tautsaimniecības nozaru intereses TTIP nolīgumā – ir jau notikušas tikšanās ar LDDK, LTRK, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociāciju, kā arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas pārstāvjiem. Šogad Ārlietu ministrija ir paredzējusi virkni pasākumu komunikācijai ar sabiedrību, uzņēmēju apvienībām, nevalstisko sektoru, lai skaidrotu TTIP līguma nozīmi un ieguvumus ekonomikai un iedzīvotājiem.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana