Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Kazahstānas vēstnieks Latvijā vēlas aktivizēt starpvalstu tirdzniecību

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
05.03.2015

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ceturtdien, 5.martā, tikās ar Kazahstānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Bauržanu Muhamedžanovu (Baurzhan Mukhamedzhanov). Vizītes laikā zemkopības ministrs informēja vēstnieku par lauksaimniecības aktualitātēm Latvijā, kā arī amatpersonas pārrunāja abu valstu turpmākās sadarbības iespējas, tostarp tirdzniecībā ar lauksaimniecības un zivsaimniecības produkciju un pārtiku.

Tikšanās laikā Jānis Dūklavs un Bauržans Muhamedžanovs pārrunāja iespējas veicināt Latvijā ražotās lauksaimniecības produkcijas un pārtikas eksportu uz Kazahstānu. Zemkopības ministrs norādīja, ka Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti ieiet Kazahstānas tirgū, kurā saredz lielu potenciālu.

Savukārt Kazahstānas vēstnieks tikšanās laikā izteica interesi par abpusējo tirdzniecības saišu aktivizēšanu.

Amatpersonas pārrunāja arī plānoto zemkopības ministra Jāņa Dūklava un Latvijas uzņēmēju vizīti Kazahstānā, kura varētu norisināties šogad, 26. un 27.martā.

Latvijas un Kazahstānas lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības produktu tirdzniecības apmērs ir salīdzinoši mazs, bet kopš 2012. gada Latvijai ir pozitīva tirdzniecības bilance. Produktu eksportā uz Kazahstānu dominē bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, otrajā vietā eksporta vērtības ziņā ir piena produkti, konkrēti - sausais piens, bet trešajā vietā ierindojas eļļas augu sēklas, sēklas, augi rūpniecībai, kā arī magoņu sēklas.

Savukārt no Kazahstānas Latvijā visvairāk ieved rapšu un ripšu sēklas, tām seko svaigas melones. Vēl no Kazahstānas importē saldētas saldūdens zivis un to filejas, eļļas raušus un linsēklas. Jāpiezīmē, ka 2014. gadā netika ievesti kvieši, kas līdz šim bija diezgan svarīgs elements Kazahstānas importā uz Latviju.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana