Politikas jaunumi

ES Augu aizsardzības dienestu vadītāju sanāksmē diskutē par rīcību augu slimību izplatības gadījumos

Dace Ūdre, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
29.05.2015

Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā 27. un 28.maijā norisinājās ES dalībvalstu augu aizsardzības dienesta vadītāju neformālā sanāksme, kurā piedalījās 58 dalībnieki, tajā skaitā pieci Eiropas Komisijas pārstāvji. Sanāksmes dalībnieki diskutēja par importa kontroļu procedūru harmonizēšanu un vienotas rīcības regulējumu augu slimību uzliesmojumu gadījumos, maksimāli mazinot to nelabvēlīgo ietekmi.

Sanāksmē Eiropas Komisija prezentēja pārskatu par 2014.gadā dalībvalstīs importētos augos, augu produktos konstatētajiem kaitīgajiem organismiem, iepazīstināja ar ES kopīgās fitosanitāro paziņojumu un augu slimību uzliesmojumu ātrās brīdināšanas sistēmas (EUROPHYT) pārskatu par 2014.gada darbību. Francijas eksperts iepazīstināja ar jaunas, augiem kaitīgās baktēriju izplatību mango un citrusu augos, tās konstatēšanu atsevišķās dalībvalstīs un ierobežošanas pasākumiem. Sanāksmes dalībnieki diskutēja par augu veselības normatīvo regulējumu un izteica priekšlikumus vienotas rīcības rekomendāciju izstrādei jaunu kaitīgo organismu izplatības gadījumos un ekspertu pieredzes apmaiņas veicināšanu starp dalībvalstu.

Tehniskās vizītes laikā sanāksmes dalībnieki devās uz Latvijas – Vācijas kopuzņēmumu „Silu kūdra”, kur iepazinās ar kūdras ieguvi un sagatavošanu eksportam. Latvijas augu karantīnas speciālisti iepazīstināja ar Latvijas pieredzi, veicot pārbaudes un izsniedzot fitosanitāros sertifikātus kūdras eksportam.

ES Augu aizsardzības dienestu vadītāju darba grupā (COPHS) tiek pieņemti konceptuāli lēmumi un stratēģiski jautājumi augu karantīnas jomā. Sanāksmes notiek divas reizes gadā un to pēc kārtas rīko katra prezidentūra. Sanāksmi vada Eiropas Komisijas pārstāvis un tajā piedalās arī ES Padomes Ģenerālsekretariāta pārstāvji.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana