Politikas jaunumi

Rīgā notiek 9. Eiropas Bioloģiskās lauksaimniecības kongress

Ilze Vabole, AgroPols
12.06.2015

Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā Rīgā no 10. līdz 12.jūnijam notiek 9. Eiropas Bioloģiskās lauksaimniecības kongress, informēja Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Tajā runā par Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības attīstību topošā ES bioloģiskās lauksaimniecības regulējuma perspektīvā un jaunām iespējām bioloģiskās lauksaimniecības attīstībai, iesākoties jaunajam daudzgadu finanšu plānošanas periodam 2014-2020 un reformētajai KLP.

Kongress notiek laikā, kad ES iestādes un dalībvalstis intensīvi strādā pie jaunās Eiropas regulas par bioloģisko lauksaimniecību. ES lauksaimniecības ministri bioloģiskās lauksaimniecības regulas priekšlikumu apsprieda neformālās sanāksmes laikā jūnijā, savukārt 16.jūnija padomes laikā - tikai dažas dienas pēc Eiropas Bioloģiskās lauksaimniecības kongresa - ministri mēģinās vienoties par vispārēju pieeju šai dokumentācijai.

Bioloģiskās lauksaimniecības regulas priekšlikuma mērķis ir uzlabot tiesību normas bioloģiskajā ražošanā, novēršot šķēršļus sektora tālākai attīstībai, garantējot uzņēmēju godīgu konkurenci un vairojot patērētāju uzticēšanos bioloģiskajiem produktiem.

Bioloģiskās lauksaimniecības kongress pulcē Eiropas Komisijas, dalībvalstu ministriju, ES zinātnisko iestāžu, kontroles iestāžu, sabiedrisko organizāciju, kā arī bioloģiskās lauksaimniecības attīstībā ieinteresēto lobiju pārstāvjus.

Tūlīt pēc kongresa atklāšanas 11.jūnijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) plkst. 10.30 notika preses konference. Tajā piedalījās Latvijas Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Eiropas Parlamenta loceklis un likumdošanas priekšlikuma referents par jauno bioloģiskās lauksaimniecības regulu Martins Hauslings (Martin Häusling), Starptautiskās bioloģiskās lauksaimniecības kustību Apvienības (IFOAM) prezidents Kristofers Stoups (Christopher Stopes) un biedrības "Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija" prezidents Gustavs Nokārklis.

Amatpersonas informēja presi medijus par svarīgām norisēm, kas saistītas ar jauno Eiropas regulu par bioloģisko lauksaimniecību.

Bioloģiskās lauksaimniecības apriti regulējošos jaunos noteikumus Eiropas Parlaments (EP) varētu skatīt septembrī, savukārt līdz 22.jūnijam Latvijai kā Eiropas Savienības (ES) prezidējošai valstij ir jāiesniedz regulas kompromisa variants.

Tā ES bioloģiskās lauksaimniecības kongresā sacīja Eiropas Parlamenta loceklis un likumdošanas priekšlikuma referents par jauno regulu Martins Hauslings.

"Ceru, ka jau septembrī EP panāksim vienošanos par regulu, un līdz gada beigām tā tiks pieņemta. Tādēļ ļoti svarīgi, lai uz 22.jūniju tiktu definēts kompromiss strīdīgajos jautājumos par atliekvielu klātbūtni produkcijā, importa kontroli un vēl dažiem būtiskiem aspektiem," sacīja Hauslings.

Tāpat viņš atzina, ka Briselē plānots veidot aģentūru, kas turpmāk saistībā ar jauno regulu apzinātu visu dalībvalstu viedokļus par bioloģiskās lauksaimniecības attīstību arī turpmāk.

Tikmēr zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) atzina, ka, neraugoties uz domstarpībām, līdz 22.jūnijam visi ES viedokļi tiks apzināti.

"Prezidentūras laikā esam saņēmuši ap 400 priekšlikumu, kas ir jāizskata. Ceru, ka 16.jūnijā plānotajā ES Ministru padomes sēdē izdosies panākt vienošanos par vispārējo pieeju regulējumam. Tad 22.jūnijā regulas projektu varēs skatīt EP. Tā ir ministru politiskā griba nonākt pie trialoga sarunām, kas izšķirs regulas nākotni," teica ministrs.

Kongresa tiešraidei 11.jūnijā varēja sekot līdzi Latvijas prezidentūras mājaslapā, kā arī 9.Eiropas Bioloģiskās lauksaimniecības kongresa mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana