Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar Šanhajas delegāciju pārrunā iespējas Latvijā ražotās pārtikas eksporta palielināšanai uz Ķīnu

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
12.06.2015

Piektdien, 12.jūnijā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Šanhajas (Ķīna) pašvaldības delegāciju, lai runātu par Latvijā ražoto pārtikas produktu eksportu uz Ķīnu. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Šanhajas delegāciju informēja, ka Latvijai ir ļoti liela interese par Ķīnas un Šanhajas tirgu, un Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi ir gatavi tam piegādāt visdažādākos pārtikas produktus. Savukārt Šanhajas delegācija uzsvēra, ka Ķīna augstu novērtē to, ka Latvijai ir izdevies saglabāt nepiesārņotu dabu, kas dod iespēju ražot drošas, kvalitatīvas un veselīgas lauksaimniecības preces. "Kaut arī šobrīd mūsu tirdzniecība ar Ķīnu ir tikai attīstības sākuma punktā, es saskatu ievērojamu potenciālu mūsu turpmākai tirdzniecības sadarbībai," uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Šanhajas delegācija apliecināja gatavību turpmākai sadarbībai, sniedzot nepieciešamo informāciju par nosacījumiem pārtikas produktu eksportam uz Ķīnu. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs vēlreiz apliecināja, ka Latvijā ražotie pārtikas produkti atbilst ES augstajiem drošības standartiem, turklāt Latvija ir atzīta par vienu no zaļākajām valstīm pasaulē un var piedāvāt ekoloģiskus un veselīgus pārtikas produktus.

Ķīna ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem Austrumāzijā. Pārtikas un lauksaimniecības produkti ir viena no nozīmīgākajām Latvijas eksporta nozarēm, kas 2014. gadā veidoja gandrīz 20% no kopējās Latvijas eksporta vērtības. Latvijas eksportā nozīmīga loma ir piena un gaļas produktiem, ņemot vērā gan augstos pašnodrošinājuma rādītājus, gan neseno piena ražošanas kvotu likvidēšanu ES, tādējādi radot lielu potenciālu šo produktu eksporta izaugsmē.

Jau ziņots, ka Zemkopības ministrijas un Ķīnas atbildīgo iestāžu veiksmīgas sadarbības rezultātā Ķīnas Sertifikācijas un akreditācijas administrācija iekļāva 11 Latvijas zivju apstrādes un 10 piena produktu ražošanas uzņēmumus sarakstā ar atļauju eksportēt saražoto zivju produkciju uz Ķīnu.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana