Politikas jaunumi

LOSP: Tikai strādājot ir iespējams nodrošināt savu labklājību

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
16.07.2015

Trešdien, 15.jūlijā, notika ikmēneša Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulce, kurā tika diskutēts par lauksaimniekiem aktuāliem jautājumiem, kā galvenos jautājumus izvirzot nodarbinātības problēmu lauksaimniecības nozares kontekstā un piena nozares krīzes situācijas iespējamos risinājumus.

Sapulcē piedalījās zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš informēja sēdes dalībniekus par satraucošo situāciju piena nozares saimniecībās, kuras jau ilgstoši atrodas krīzes situācijā, jo piena iepirkuma cena ir kritiski zema un sen jau vairs nesedz tā ražošanas izmaksas. Ministrs informēja klātesošos par Eiropas Padomes (EP) nostāju saistībā par piena problēmjautājumu risināšanu pēc ministru prezidentes Laimdotas Straujumas pēdējās vizītes EP - lai arī ministru prezidente ir uzrunājusi augstākos EP vadītājus, tomēr pašreiz visu vadītāju domas un darbi ir novirzīti Grieķijas krīzes atrisināšanai, līdz ar to pievērsties Latvijas piena krīzes situācijas risināšanai nav gatavi. Tomēr labā ziņa ir, ka ministrs J.Dūklavs tiksies ar EP komisāru 22.jūlijā vai 23.jūlijā un cerams, ka tad situācijas risinājums varētu iezīmēt konkrētākas aprises. Ja situācija piena tirgū nemainīsies un piena iepirkuma cenas paliks tagadējā līmenī vai pasliktināsies, tad komisārs izteicis gatavību izskatīt jautājumu par papildus mēriem Latvijas piena tirgus papildus atbalstam.

Lauksaimniecībā un zivsaimniecībā ir nodarbināti 66,3 tūkstoši darbinieki, kas ir 7,5% no kopējā nodarbināto skaita. Savukārt kopējā vakanču portālā ir 6000 brīvas vakances. Lauksaimniecībā visvairāk darbinieku tiek meklēti - sezonas strādniekiem un mežsaimniecībā, bet jebkurš interesents ir aicināts bez maksas publicēt savu vakanci Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vakanču portālā, lai piesaistītu pēc iespējas plašāku interesentu loku, tādējādi piemeklējot piemērotāko darbinieku. Tāpat NVA arī piedāvā dažādus instrumentus, kuru mērķis ir veicināt darbinieka iesaisti darba tirgū, ieviešot programmas caur kurām tiek subsidētas - gan darbinieku apmācības, gan daļa atalgojuma un mobilitātes programmu ietvaros, uz noteiktu laiku pat ceļa un dzīvesvietas izdevumi - informēja Labklājības ministrijas Nodarbinātības valsts aģentūras Darba tirgus nodaļas vadītāja Andra Dietlava. (Vairāk par NVA piedāvātajiem pakalpojumiem darba devējiem šeit: http://www.nva.gov.lv/index.php?cid=446) Būtiska problēma tomēr ir, ka NVA nezināms skaits bezdarbnieku nav reģistrējušies nekur, bet tai pašā laikā nav gatavi uzsākt darbu, jo viņi to pat nemeklē.

LOSP dalīborganizācija - Lauksaimnieku apvienība ir iniciējusi jautājumu par nodarbinātības veicināšanu lauksaimniecībā un ir uzsākta NVA reģionālā akcija - Dobelē, Kuldīgā un Jelgavā ar mērķi mazināt aizspriedumus par darbu laukos - aicinot darba devējus informēt par lauksaimniecības darba specifiku, prasībām, iespējām, lai veicinātu jauniešu, studentu, darbinieku piesaisti un ieinteresētību.

Veikalu tīkla RIMI pārstāvji - Inese Pētersone un Milans Blūms, ziņojot par sortimenta veidošanu "RIMI" veikalu tīklā un iespējamo sadarbību ar Latvijas mazajiem un lielajiem ražotājiem, uzvēra, ka uzņēmumam ir svarīgi veidot ilgtspējīgu sadarbību arī ar jauniem ražotājiem, jo jau tagad 80% no kopējās pārdotās svaigās pārtikas ir tieši Latvijā ražotā prece. Uzņēmuma mērķis nav tikai pirkt un pārdot, bet tiek domāts par vides kvalitāti, patērētāju veselību un piegādātāju iesaisti kopīgajā darbā. Skatāmies nevis uz to, ko lauksaimnieks vēlas izaudzēt un RIMI pārdot, bet uz to, ko pircējs vēlas nopirkt un uz to kopīgi visām iesaistītajām pusēm ir jāstrādā. Būtisks pieprasījuma pieaugums ir bioloģisko produktu segmentā, līdz ar to lauksaimnieki var vērst uzmanību šajā virzienā, jo tagad, piemēram, trūkst bioloģiskās avenes, cukīni un arī kopējais pieprasījums pēc bioloģiskās pārtikas būtiski aug.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana